www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Raiffeisen vrea sa finanteze 100 de start-up-uri si idei de afaceri cu o dobanda de 7% si avans de 25%

Autor: Bancherul.ro
2018-03-11 09:49

Raiffeisen Bank a lansat un site dedicat selectarii a aproximativ 100 de firme nou-infiintate (start-up) de cel mult doi ani, precum si idei de afaceri, carora le va acorda credite garantate de BEI cu o dobanda fixa de 7% pe an, mult mai mai mare decat media pietei, care era 4,63% in ianuarie, conform datelor BNR.


Firmele selectate vor primi un pachet de cont curent denumit IMM Bronze Optim, gratuit in primul an, precum un credit de investitii sau credit pentru activitatea curenta (overdraft), in urmatoarele conditii:


- produs: credit la termen pentru investiții / linie de credit tip overdraft pentru activitate curentă


- suma maximă: 50.000 euro (în echivalent lei)


- maturitate maximă: 60 luni (investiții) / 12 luni (overdraft)


- dobândă: investiții - ROBOR 1 lună + 3% (variabilă) sau 7% (fixă); overdraft - ROBOR 1 lună + 4%;


- fără comision de acordare;


- comision de administrare 0,16% / lună. perioada de grație: până la 6 luni pentru creditul de investiții


- garanții: 50% din valoarea creditului, garanție oferită de Fondul European de Investiții, fără costuri atașate; alte garanții prezentate de către client


Intreprinzatorii trebuie sa detina un avans de minim 25% pentru obtinerea unui credit de investitii.


In privinta garantiilor, 50% din valoarea creditului este o garanție oferită de Fondul European de Investiții, fără costuri atașate.


Raiffeisen Bank a precizat urmatoarele, pentru Bancherul.ro:


Pentru proiectele de investitii, obiectul finantarii poate sa constituie garantie, alaturi de cea oferita prin programul COSME.


Este important de precizat ca politica de garantare poate diferi de la un participant la altul, in functie de:


-  riscurile asociate proiectului care beneficiaza de finantare, riscuri identificate in procesul de evaluare;


- contributia proprie a antreprenorului si implicarea acestuia in business-ul ce se va dezvolta,


Prin urmare pot exista situatii in care garantia COSME este suficienta, dar si situatii in care, pe langa aceasta, banca va solicita garantii suplimentare.


Iata raspunsurile Raiffeisen la intrebarile Bancherul.ro:


1.      Cate start-up-uri vor fi finantate in cadrul concursului pe raiffeisenfactory.ro? Cei 50.000 de euro este suma alocata pentru toate creditele sau pentru fiecare?
  
50,000 de Euro reprezinta limita maxima a unei finantari pentru un proiect castigator si ne propunem sa acordam aproximativ 100 de credite pana la aceasta suma maxima.
Acest nivel al finantarii a fost stabilit tinand cont de experienta bancii acumulata in finantarea de pana acum a IMM-urilor. Pentru proiectele de anvergura mai mare, disponibilitatea altor surse de finantare detinute de antreprenor va constitui un avantaj pentru acordarea sumei maxime.


Platforma online ne ofera posibilitatea sa atragem mai multe initiative antreprenoriale romanesti, cu accentul pe elemente de inovatie si de valoare adaugata. Formatul de concurs ne va permite prioritizarea si clasificarea proiectelor, etapa finala fiind dedicata sustinerii acestora in mod direct.
 
2.      Care este diferenta intre finantarile acordate in cadrul acestui concurs si finantarile start-up uzuale acordate de banca? Ce avantaj aduce acest concurs fata de o finantare standard?
 
Intr-un proces uzual de creditare, start-up-urile sunt mereu dezavantajate de concurenta cu business-urile IMM deja consolidate si care produc rezultate verificabile in istoric.


De aceea, am dorit sa avem un cadru dedicat exclusiv evaluarii afacerilor aflate la inceput de drum. Cu sprijinul programului COSME implementat alaturi de Fondul European de Investitii, venim in intampinarea pietei start-up-urilor romanesti cu acest concurs aflat la prima editie si o platforma care poate fi accesata oricând si de oriunde. Mai mult, sunt acceptate si ideile de afaceri documentate care nu sunt concretizate prin infiintarea unei firme la momentul concursului.


Pe platforma noastra veti gasi „Oferta start-up”, care contine, pe langa oferta stricta de finantare, un pachet de cont curent oferit gratuit in primul an, cu tranzactii nelimitate efectuate online in lei. Mai mult, toti participantii au acces la informatii despre antreprenoriat, cadrul legislativ din Romania, la stiri selectate special pentru aria lor de interes, la un dictionar de termeni uzuali care sa le faciliteze completarea formularului de inscriere si la filmulete cu povesti de succes si sfaturi practice din partea altor antreprenori.


In plus, proiectele castigatoare vor beneficia de indrumare periodica extinsa pentru a le maximiza sansele de reusita, in baza experientei pe care o avem cu firmele din acest segment.
 
3.      Care sunt conditiile de acordare a unei finantari?
 
Termenii finantarii pot fi consultati pe platforma – „Oferta start-up”.
Creditele pot fi de investitii sau tip overdraft, iar termenul de rambursare va fi de pana la 5 ani pentru investitii si 12 luni pentru overdraft, cu dobanda preferentiala.


De asemenea, companiile startup selectate vor fi scutite de comisionul de acordare si vor putea beneficia de o perioada de gratie de pana la 6 luni. In plus, pentru a facilita accesul la finantare in aceasta etapa de inceput a afacerii, Creditele beneficiaza de o garantie prin programul COSME, de la Fondul European de Investitii.


Pentru implementarea proiectelor de investitii, este necesar sa existe o contributie proprie a antreprenorului, astfel incat acesta sa fie maxim co-interesat in viitor sa se implice in dezvoltarea atenta si responsabila a business-ului (contributia poate fi financiara sau in resurse materiale).
 
4.      Cate start-up-uri a creditat Raiffeisen in 2017?
 
Istoric, finantarile acordate start-up-urilor in piata romaneasca in general sunt la un nivel foarte scazut, in principal din cauza riscurilor mari asociate unei afaceri la inceput de drum. In medie, doar 50% dintre companiile nou infiintate reusesc sa supravietuiasca in timp, iar primul an este cel determinant pentru evolutia ulterioara a acestora.


Finantarea start-up-urilor de catre Raiffeisen Bank - cateva zeci de companii intr-un an financiar, s-a facut, pana in acest moment, doar in umbra unei companii mai mari, care, in virtutea unei relatii de grup, garanta practic viabilitatea si succesul afacerii nou infiintate.
 
Prin aceasta formula de concurs de creditare, putem selecta ideile inovatoare si viabile de afaceri sustinute de antreprenori implicati, carora sa le punem la dispozitie in mod responsabil o oferta integrata absolut necesara: finantare, pachet operational de cont curent si indrumare pe parcursul implementarii proiectelor si dezvoltarii afacerilor lor, prin organizarea unor workshopuri cu teme de interes si prin facilitarea discutiilor cu experti din diverse industrii.


Mai mult, Factory by Raiffeisen se adreseaza si antreprenorilor care nu beneficiaza de sprijinul unei companii-mama mai mari si care, astazi, au foarte mici sanse sa obtina un credit singuri, doar in baza ideii si a experientei pe care o detin intr-un anumit domeniu.