www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancareCare a fost pretul platit de OTP Bank pentru Banca Romaneasca

Autor: Bancherul.ro
2018-01-22 21:42

Tranzactia prin care OTP Bank a cumparat Banca Romaneasca de la grupul grecesc National Bank of Greece (NBG) a presupus trei elemente principale de cost: un pret de achizitie, recunoasterea unor pierderi pentru creditele neperformante si rambursarea imprumuturilor subordonate de la banca-mama.


NBG mentioneaza in raportul financiar aferent trimestrului trei din acest an, ca in 27 iulie 2017 a incheiat un acord definitiv cu OTP Bank Romania pentru vanzarea a 99,28% din actiunile Banca Romaneasca, la un pret agreat de 72 milioane euro.


Dupa decizia de vanzare, NBG, pe baza pretului agreat, a realizat o evaluare a activelor si a decis sa recunoasca provizioane in valoare de 95 milioane euro la nivel de grup si 67 milioane euro la nivel de banca.


NBG precizeaza ca luand in considerare rambursarea creditului subordonat, tranzactia BROM va intari pozitia de lichiditate a grupului cu 650 milioane euro.


NBG mentioneaza ca s-a obtinut acordul Consiliului Concurentei si urmeaza aprobarile bancilor nationale din Romania si Grecia. Inchierea tranzactiei este asteptata la inceputul lui 2018.


BBG a vandut in acest an si subsidiara din Serbia, tot catre OTP, in schimbul a 125 milioane euro, recunoscand pierderi de 56 milioane euro.


Grupul NBG a avut o pierdere de 178 milioane euro la finalul T3 2017 in scadere anuala cu 94%.