www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



BCR este una dintre bancile la care ANAF a finalizat controlul privind optimizarea fiscala, dar banca il contesta

Autor: Bancherul.ro
2017-08-06 22:41

BCR este una dintre cele doua banci la care ANAF a finalizat controale in care a descoperit operatiuni de optimizare fiscala (eufemismul pentru evaziunea fiscala), prin crearea de pierderi artificiale in urma vanzarilor de credite neperformante si a finantarilor primite de la bancile-mama, dupa cum a declarat saptamana trecuta ministrul Finantelor, Ionut Misa.


Sefii Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, au declarat insa ca vor contesta controlul ANAF, pe baza opiniilor expertilor si Bancii Centrale Europene (BCE). Ei sustin ca autoritatile fiscale din Romania sunt singurele dintre tarile unde Erste Group mai are subsidiare care contesta niste formule de calcul standard ale dobanzilor pentru creditele subordonate.


Ministrul Finantelor a declarat ca unei banci nu i-au fost recunoscute pierderi de 104 milioane lei, astfel ca i-au fost emise decizii de impunere a profitului neplatit.


“Am finalizat controalele la două bănci, dintre care una este mare, mare de tot în sistem. La una dintre aceste instituţii controlul s-a finalizat prin a diminua pierderea fiscală de 650 de milioane de lei şi a stabili suplimentar de plată 104 milioane de lei. Această pierdere era artificial creată şi, prin acest control, am reuşit să scoatem la suprafaţă 650 de milioane plus alte 104 milioane. Diminuându-se pierderea, în anii următori acea bancă va plăti impozit pe profit", a spus Misa.


Andreas Treichl, seful bancii austriece Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, a declarat ca nu poate comenta controlul ANAF la BCR “fara sa ma enervez”, asa incat l-a lasat pe directorul financiar Gernot Mittendorfer sa explice despre ce este vorba.


Treichl s-a aratat atat de suparat de conflictul cu ANAF incat a declarat ca Romania a devenit cea mai nesigura tara din regiune, pe cand ce cea mai promitatoare este Cehia.


“Am primit (de la ANAF) o prima scrisoare privind rezultatele controlului si asteptam sa primim decizia finala in urmatoarele zile. Contestam rezultatele controlului, insa am reflectat in bilant toate potentialele efecte negative”, a spus Mittendorfer.


El a pecizat ca ANAF a descoperit doua probleme la BCR:


1. ANAF contesta deductibilitatea fiscala a provizioanelor (pentru credite neperformante), care au determinat pierderi bancii. Avem insa o opinie complet diferita fata de cea a autoritatilor, bazata pe opiniile expertilor.


2. ANAF considera ca finantarea de la grup este prea scumpa pentru BCR. Astfel ca problema e unde se taxeaza dobanda (in Romania sau in Austria) si care este nivelul corect al cheltuielii cu dobanda, aceasta fiind o discutie intre autoritaile fiscale din Romania si Austria. Daca va aparea in decizia finala, va trebui sa o reflectam in baza de impozitare. Dar daca va trebui sa platim un impozit mai mare in Romania, vom avea o deducere de taxa in Austria. Dar credem ca intrucat aceste finantari si depozite au fost fost furnizate de catre Erste Group subsidiarelor locale din diverse tari, folosim formule de calcul pe larg acceptate de ambele parti, iar autoritatile romane sunt singurele pana acum care le contesta. Apropo, Banca Centrale Europeana (BCE) ne-a indicat ca ar putea fi prea ieftina finantarea pentru Romania, asadar avem doua opinii diferite (ANAF considera, asadar, ca dobanda cu care s-a imprumutat BCR de la Erste a fost prea mare n.r.). Vom vedea, vor mai trece cateva trimestre pana se va rezolva, dar nu va avea un impact negativ suplimentar asupra rezultatelor trimestriale, daca vom avea dreptate si daca va fi o taxa mai mica in Romania, la un moment dat in viitor.


BCR a facut provizioane de 8,9 miliarde lei si pierderi de 4,3 miliarde lei in ultimii 5 ani


In raportul anual al BCR aferent anului trecut se arata ca “la momentul intocmirii situatiilor financiare, banca se afla sub incidenta unui control fiscal din partea ANAF, privind impozitul pe profit si TVA-ul. Conducerea bancii considera ca a inclus in situatiile financiare toate potentialele aspecte comunicate de catre autoritatea fiscala. Creantele din impozit amanat reprezinta o suma semnificativa in situatiile financiare consolidate in legatura cu pierderea fiscala si diferentele temporare, incluzand si deprecierea de valoare a investitiilor. Conducerea a apreciat ca exista profituri viitoare suficiente astfel incat diferentele temporare deductibile si pierderea reportata sa fie acoperite.”


Conform rapoartelor financiare, in ultimii cinci ani (2012-2016), BCR a raportat pierderi brute (inainte de impozitare) in trei ani (2012, 2013 si 2014) in valoare de 4,337 miliarde lei, pentru care a calculat castiguri din impozit pe profit in valoare de 1 miliard de lei, adica 24%.


In 2014, BCR a raportat o pierdere de 1,8 miliarde lei, dupa ce banca a facut provizioane pentru creditele neperformante in valoare de 3,8 miliarde lei, in 2013 pierderea a fost de 224 milioane lei iar provizioanele de 1,9 miliarde lei, iar in 2012 pierderea s-a ridicat la aproape 1,5 miliarde lei, provizioanele fiind de 3,2 miliarde lei.


In total, la pierderi de 4,3 miliarde lei, BCR a facut provizioane duble, de 8,9 miliarde lei.


BCR a obtinut profit brut doar in 2015, de 1,055 miliarde lei, pentru care a platit un impozit pe profit de 92 milioane lei, adica 8,7%, precum si in 2016, de 1,006 miliarde lei, din care a calculat un impozit pe profit de 120 milioane lei, adica 12%, fata de cota standard de 16%.


Insumate, pierderile brute ale BCR din ultimii cinci ani au fost de 4,3 miliarde lei, cu un castig din impozit de 1 miliard de lei, iar profitul brut a fost de 2,061 miliarde lei, cu impozite platite de 212 milioane lei.


Rezultatul net al BCR in ultimii ani a fost, asadar, o pierdere de 2,3 miliarde lei.


Pentru pierderile acumulate, BCR a calculat creante din impozit amanat, care se ridicau la 310 milioane lei la finalul lui 2016, in scadere de la 398 milioane lei in 2015. Acestora li se adauga creantele din impozitul curent, in valore de 159 milioane lei.


BCR are credite de la Erste Bank de 7,5 miliarde lei


In privinta imprumuturilor subordonate, al doilea punct de disputa dintre BCR si ANAF, valoarea creditelor obtinute de BCR de la Erste Bank se ridica la 1,650 miliarde euro, adica 7,5 miliarde lei.


BCR nu precizeaza insa care este nivelul dobanzii platite Erste pentru aceste imprumuturi, iar responsabilii cu comunicarea ai BCR si Erste Group nu au raspuns la intrebarile Bancherul.ro.


Firma de audit EY nu a gasit probleme la BCR


Raportul firmei de audit Ernst&Young (EY) privind rezultatele BCR din 2016, semnat de Gelu Gherghescu in 23 martie 2017, nu indica probleme in activitatea bancii.


EY a prezentat cateva apecte cheie de audit, printre care provizioanele si impozitul amanat, descrise astfel:


Provizioane pentru litigii si alte riscuri si cheltuieli


Procesul de constituire a provizioanelor implica estimari care presupun un nivel ridicat de rationament profesional, existand astfel riscul inerent ca valoarea provizioanelor sa difere semnificativ de pierdere efectiv realizate ulterior datei raportarii.


Banca constituie provizioane pentru litigii si alte riscuri. Principalele aspecte care au implicat exercitarea rationamentului profesional de catre conducere sunt litigiile privind protectia consumatorilor, controlul Curtii de Conturi in legatura cu BCR Banca pentru Locuinte si litigiul aferent si rezultatele inspectiei autoritatilor fiscale in curs.


Provizioanele pentru litigii si alte riscuri sunt importante pentru auditul nostru deoarece procesul de determinare a acestor provizioane este unul complex si implica un nivel ridicat de rationament profesional.


Modul in care a fost adresat aspectul cheie de audit


Procedurile de audit efectuate au inclus, printre altele, o evaluare a guvernantei bancii in aceasta privinta, a proceselor si controalelor interne legate de constituirea provizioanelor, precum si a ipotezelor conducerii, avand in vedere explicatiile si documentatia furnizate de catre conducere si consilierii juridici pentru constituirea provizioanelor semnificative.


Am obtinut scrisori de confirmare de la avocati externi si am comparat opinia acestora cu ipotezele si evaluarea conducerii privitoare la impactul si informatiile de furnizat in situatiile financiare aferente litigiilor semnificative.


Evaluarea noastra s-a concentrat pe aspectele semnificative, mai ales cele noi sau care au avut evolutii notabile pe parcursul anului 2016, asa cum sunt litigiile legate de protectia consumatorilor, controlul Curtii de Conturi in legatura cu BCR Banca pentru Locuint si litigiul aferent si rezultatele inspectiei autoritatilor fiscale in curs. Expertii nostri juridici si fiscali auu fost implicati in analizarea si coroborarea ipotezelor folosite in determinarea nivelului provizioanelor si a datoriilor contingente, avand in vedere cerintele legale si relevante. Am evaluat, de asemenea, adecvarea informatiilor furnizate de banca in situatiile financiare cu privire la provizioanele pentru litigii si alte riscuri.


Recunoasterea creantelor privind impozitul amanat


Creantele privind impozitul amanat reprezinta un element semnificativ din situatia pozitiei financiare incluse in situatiile financiare ale bancii si se refera ata la pierderi fiscale reportate cat si la diferentele temporare, inclusiv diferente temporare rezultate din deprecierea investitiilor in filiale.


Este necesar rationamentul conducerii bancii pentru a estima daca exita suficiente profituri impozabile sau diferente temporare impozabile in baza carora sa poata fi utilizata diferenta temporara deductibila la momentul reluarii acesteia, respectiv daca este probabil ca vor exista suficiente profituri impozabile fata de care sa poata fi utilizata pierderea reportata sau creditul fiscal inainte de expirarea acestora.


Tinand cont de gradul ridicat de incertitudine implicat de o asemenea estimare si suma semnificativa a creantelor privind impozitul amanat la 31 decembrie 2016, in special in contextul inspectiei in curs a autoritatilor fiscale, am considerat creantele privind impozitul amanat ca fiind un aspect cheie de audit.


Modul in care a fost adresat aspectul cheie de audit


Procedurile noastre de audit s-au concentrat pe analiza judecatilor cheie facute de conducerea bancii pentru estimarea recuperabilitatii creantelor, cum ar fi previziunile care stau la baza recunoasterii activului, inclusiv momentele de expirare ale pierderii fiscale reportate. Am evaluat consistenta acestor previziuni cu planul de afaceri al conducerii utilizat in administrarea si monitorizarea performantei bancii. Expertii nostri fiscali au fost implicati atunci cand a fost cazul, in procedurile de audit efectuate pentru impozitul curent si am considerat toate concluziile relevante in evaluarea previziunilor privind profiturile impozabile. In plus, am verificat daca prezentarea informatiilor legate de creantele privind impozitul amanat sunt adecvate.”


 


Actualizare din 08.08.2017, cu precizarile BCR


BCR ne-a transmis astazi urmatoarele precizari:


"In cei 10 ani de la privatizare, BCR a inregistrat un profit cumulat de 3,9 miliarde de lei si a platit 4 miliarde lei statului roman in taxe si impozite. Am respectat strict si cu responsabilitate standardele fiscale, precum si cele mai bune practici din domeniu.


Mai mult decat atat, din profitul inregistrat de BCR s-au distribuit actionarilor prin dividende 0,9 miliarde lei, restul de 3 miliarde de lei fiind pastrati in Romania si directionati catre capitalizarea bancii. Pe parcursul crizei financiare internationale, Erste Group si BCR si-au crescut expunerea fata de Romania, sprijinind masiv bugetul statului intr-o perioada de criza severa.


Avem incredere ca institutiile statului vor lua toate masurile pentru a asigura o colaborare optima cu sectorul bancar si pentru finantarea provocarilor de dezvoltare. Erste Group si BCR au un angajament ferm pentru a finanta economia reala, infrastructura, imbunatatirea conditiilor de locuit sau proiectele companiilor care creeaza locuri de munca in Romania."