www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Ce a cumparat OTP Bank de la Banca Romaneasca: 7.000 de clienti cu credite in franci elvetieni (CHF) si imprumuturi de 5 miliarde lei (actualizare)

Autor: Bancherul.ro
2017-07-27 22:58

OTP Bank va avea de rezolvat doua probleme majore dupa ce va prelua Banca Romaneasca: cei peste 7.000 de clienti cu credite in franci elvetieni (CHF), carora banca le va face, la inceputul anului viitor, o oferta de conversie in lei, precum si restructurarea si integrarea celor 114 unitati si a celor 1148 de angajati ai bancii grecesti.


OTP Bank nu a dezvaluit valoarea tranzactiei de preluare a Bancii Romanesti in anuntul de astazi, cert este ca va trebui sa ramburseze un credit subordonat de 650 milioane euro catre NBG, banca-mama a Bancii Romanesti, la care se vor adauga costurile de restructurare si integrare a bancii preluate, plus cele aferente ofertei de conversie a creditelor in CHF.


Ca in cazul oricarei preluari, o parte dintre cele 114 unitati al Bancii Romanesti (109 sucursale si 5 centre de afaceri) vor fi inchise, fie din motive de eficienta fie din redundanta (unitati apropiate de cele ale OTP). De asemenea, multi din angajatii bancii grecesti vor fi concediati, in urma inchiderii unitatilor si suprapunerii functiilor, in special in centrala.


Principala provocare a OTP Bank ar putea fi insa, anul viitor, conversia creditelor in CHF, in valoare de 1,057 miliarde lei, detinute de cei aproximativ 7.000 de clienti ai Bancii Romanesti.


OTP Bank ar putea fi nevoita sa le propuna acestora un discount mai mare decat cel mediu de aproximativ 20% oferit propriilor clienti la inceputul anului trecut, astfel ca doar 70% dintre ei au fost de acord.


Mai ales ca intre timp a aparut si legea darii in plata, care desi a fost amendata substantial de Curtea Constitutionala, aceasta a sugerat instantelor de judecata sa aplice teoria impreviziunii si sa imparta echitabil povara cursului valutar intre banci si clienti iar darea in plata sa fie acceptata doar in cazurile sociale.


Iar oferta altei banci, Raiffeisen Bank, in curs de derulare, cu un discount de 25%, nu pare sa fi atras entuziasmul clientilor.


Credite restante si neperformante de aproape 1 miliard de lei


O alta problema a OTP Bank ar putea fi creditele restante si neperformante detinute de Banca Romaneasca, in valoare de aproape 1 miliard de lei.


OTP Bank a dezvaluit in comunicatul de astazi privind preluarea Bancii Romanesti ca bilantul total al acesteia, impreuna cu alte active, la finalul lui 2016, atingea 1,570 miliarde euro, adica aproape 7 miliarde lei, cu valoarea brută a împrumuturilor in sold de 1,148 miliarde euro, adica 5,2 miliarde lei (73% din totalul activelor) o pondere de 85% dintre datoriile restante din retail fiind garantate prin ipotecă.


Insa in raportul financiar aferent anului 2016 si conform datelor publicate de BNR, Banca Romaneasca a raportat ca are in bilant active totale de doar 6,3 miliarde lei si credite brute de numai 4,6 miliarde lei la nivel de grup (impreuna cu firma de leasing, pe care urma sa o vanda bancii-mama NBG).


Ceea ce inseamna ca exista un volum important de credite, de aproximativ 600 milioane lei, scoase in afara bilantului bancii, fiind vorba de credite neperformante provizionate integral, conform cerintelor BNR.


Banca Romaneasca are in bilant un volum total de credite nete de 4,280 miliarde lei la nivel de grup (4,228 miliarde lei la nivel de banca), dintre care cele acordate persoanelor fizice in valoare de 3,8 miliarde lei (84% din total), dintre care aproape 3 miliarde sunt in valuta (euro si franci), in timp ce finantarile pentru firme se ridica la doar 0,7 miliarde lei, majoritatea in moneda nationala.


Provizioanele pentru riscul de credit la nivel de grup (impreuna cu firma de leasing) au o valoare de 333 milioane lei, 62% fiind aferente creditelor companiilor, astfel ca totalul creditelor brute este de 4,613 miliarde lei la nivel de grup si 4,465 miliarde lei la nivel de banca.


Majoritatea creditelor acordate de Banca Romaneasca sunt credite ipotecare, in valoare de 2,782 miliarde lei, in timp ce creditele de consum au o valoare de 1 miliard de lei.


Banca Romaneasca si-a facut curatenie in bilant anul trecut, prin vanzarea unei terte parti (firma de recuperare creante) a unui pachet de credite neperformante de 339 milioane lei, in schimbul a 54 milioane lei, adica 16% din valoare.


Din totalul creditelor nete, de 4,465 miliarde euro, 515 milioane lei sunt restante, in timp ce 462 milioane sunt in categoria creditelor depreciate (neperformante), conform datelor publicate de Banca Romaneasca.


Banca nu a dezvaluit insa care este rata creditelor neperformante.


Actualizare


Articolul a fost actualizat dupa ce OTP Bank a precizat ca in comunicatul de ieri a facut o greseala, si anume ca in loc de credite in stoc de 1,148 miliarde euro (5 miliarde lei) a pus credite restante de 1,148 miliarde euro.


In consecinta, titlul articolului a fost modificat astfel: "Ce a cumparat OTP Bank de la Banca Romaneasca: 7.000 de clienti cu credite in franci elvetieni (CHF) si imprumuturi de 5 miliarde lei (actualizare)" in loc de "Ce a cumparat OTP Bank de la Banca Romaneasca: 7.000 de clienti cu credite in franci elvetieni (CHF) si imprumuturi restante de 5 miliarde lei (actualizare)".


De asemenea,  din primul paragraf al articolului si din intertitlu au fost scoase referirile cu privire la creditele restante de 5 miliarde lei.


In schimb, articolul a fost completat, in intertitlu si la final, cu doua paragrafe despre datele publicate de Banca Romaneasca privind valoarea restantelor si a creditelor depreciate, de aproape 1 miliard de lei.