www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Cum raspunde seful riscului de la BCR la acuzatiile BNR si ANAF ca bancile vand ilegal credite neperformante

Autor: Bancherul.ro
2017-07-07 17:48

Bernhard Spalt, vicepresedintele executiv al BCR responsabil cu riscul, raspunde astfel acuzatiilor lui Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul BNR, ca bancile vand credite neperformante firmelor de recuperare creante la preturi prea mici, in medie cu 10% din valoarea datoriilor, considerand ca sunt justificate controalele anuntate de ANAF la banci: “nu stiu de ce s-au facut aceste afirmatii!”.


In timp ce ma apropiam de el pentru a-l saluta si a ma prezenta, Spalt a strecurat mana spre buzunarul interior al hainei pentru a scoate o carte de vizita, dar cand a aflat cine sunt, mana si-a schimbat discret avantul initial, degetele au scapat la loc cartea de vizita si, ca un copil prins ca mai fura o bomboana, si-a scos discret mana din buzunar.


Unii bancheri au alergie la ziaristi. Ii inteleg. Totusi, Spalt a acceptat sa-mi raspunda la cateva intrebari mai usoare, insa cand au venit si cele delicate, si-a amintit ca scapa avionul.


L-am intrebat mai intai daca BCR a continuat sa vanda si in acest an pachete de credite neperformante firmelor de recuperare.


El a negat, precizand ca BCR are acum o alta strategie, dupa ce si-a curatat in cea mai mare parte portofoliul de neperformante in anii precedenti, si anume sa administreze de una singura cazurile cu probleme la plata creditelor. “Vindem doar mici pachete de neperformante, dar nu de volume ridicate”.


Dar totusi BCR mai detine un volum important de neperformante. Ce faceti cu ele?


Spalt: “Incercam sa le recuperam in-house, pentru ca acum nu mai avem o presiune pe scaderea ratei creditelor neperformante, ca in anii trecuti.”


Am trecut apoi la subiect si l-am intrebat ce parere are despre acuzatiile lui Florin Georgescu si ale ANAF privind pretul prea mic al creditelor neperformante si despre faptul ca au fost vandute unor firme off-shore, apartinand grupurilor bancare.


Spalt a negat ferm acuzatiile: “BCR a vandut credite neperformante doar altor entitati din afara grupului (third party entities). In privinta pretului, acesta a rezultat in urma ofertelor primite de la firmele de recuperare creante. Noi am scos la vanzare portofoliile iar mai multe firme au licitat pentru a le prelua, astfel ca noi am ales-o pe cea care ne-a oferit cel mai bun pret. Nu putem stabili noi pretul de vanzare.”


Dar este pretul mediu de 10% prezentat de BNR caracteristic doar Romaniei? Cu cat se vand NPL-urile in alte tari?


Spalt spune ca pretul pietei NPL din Romania este apropiat de cele din Ungaria sau Bulgaria, deci nu ar fi ceva suspect nici din acest punct de vedere.


Dar ce spuneti despre acuzatiile ANAF ca in portofoliile de NPL vandute s-ar fi aflat si credite performante si astfel bancile au incercat o optimizare fiscala, pentru a plati mai putine taxe? Stim ca ANAF a declansat un astfel de control si la BCR.


In acest moment Spalt si-a adus aminte ca trebuie sa prinda un avions spre Viena. El a spus ca nu poate sa dezvaluie informatii cu privire la rezultatele verificarilor ANAF la BCR.