www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancareTopul bancilor dupa active in 2016

Autor: Bancherul.ro
2017-07-04 00:50

Principala modificare in topul bancilor dupa active in 2016 publicat de BNR este urcarea pe locul doi a Bancii Transilvania (BT), care si-a majorat cota de piata cu 0,55 puncte fata de 2015, la 13,15%, in timp ce BRD a cazut pe locul trei, cu o cota de piata in scadere cu 0,13 puncte, la 12,87% din totalul activelor sistemului bancar.


Restul bancilor mari cu cote de piata de peste 7% fiecare (BCR, Raiffeisen, Unicredit, CEC Bank si ING) si-au pastrat aceleasi locuri ca anul precedent, cu mentiunea ca ING a avut cea mai mare crestere a cotei de piata, cu 0,78 puncte, mai mult decat BT.


In grupul bancilor de marime medie, cu cote de piata intre 1% si 4%, avem trei schimbari: mai intai OTP Bank a urcat un loc, de pe 12 pe 11, in locul Citibank, desi a pierdut din cota de piata, insa nu atat de mult ca sucursala bancii americane, specializata in servicii pentru companii.


Credit Europe Bank urca si ea un loc, pana pe 15, in locul Veneto Banca, aceasta fiind preluata recent de Intesa Sanpaolo din Italia.


Eximbank urca doua locuri, de pe 18 pe 16, in timp de subsidiara locala a Intesa coboara pe 18.


In grupul bancilor cu cote de piata sub 1%, cea mai importanta mutare este ascensiunea de doua locuri a Libra Internet Bank, de pe 21 pe 19, in locul BCR Banca pentru Locuinte, afectata de controlul Curtii de Conturi.


O alta crestere importanta, de patru trepte, este cea a Idea Bank, de pe locul 28 pe locul 24, in locul ProCredit Bank.


In lumea celor mai mici banci, Bank Leumi a luat fata Credit Agricole, Banca Feroviara si Blom Bank au a depasit-o pe Raiffeisen Banca pentru Locuinte iar BRCI, pe cale de disparitie, cade pe ultimul loc, in locul Porsche Bank.