www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancareComitetul National pentru Supravegherea Macroprudentiala (CNSM) si-a stabilit componenta, la prima intrunire

Autor: Bancherul.ro
2017-04-12 17:24

Comunicat de presă privind prima întrunire a Comitetului Național pentru Supravegherea Macroprudențială (comunicat al BNR):


La data de 11 aprilie 2017 a avut loc întrunirea de operaționalizare a Comitetului Național pentru Supravegherea Macroprudențială (CNSM), în termenul de 30 de zile prevăzut de lege.


CNSM a fost înființat în baza Legii nr.12/2017 privind supravegherea macroprudențială a sistemului financiar național (publicată in Monitorul Oficial, Partea I nr. 192 din 17.03.2017), ca structură de cooperare interinstituţională, fără personalitate juridică, din care fac parte reprezentanţi ai Băncii Naţionale a României, ai Autorităţii de Supraveghere Financiară şi ai Guvernului.


Misiunea CNSM este de a asigura coordonarea în domeniul supravegherii macroprudenţiale a sistemului financiar naţional, prin stabilirea politicii macroprudenţiale şi a instrumentelor adecvate pentru punerea în aplicare a acesteia. Constituirea Comitetului asigură implementarea Recomandării Comitetului European pentru Risc Sistemic nr. 3/2011 privind mandatul macroprudențial al autorităților naționale.


Operaționalizarea CNSM a fost asigurată prin stabilirea componenței Consiliului general, după cum urmează:


- Mugur Isărescu, Guvernator al Băncii Naționale a României - Președintele CNSM


- Florin Georgescu, Prim-viceguvernator al Băncii Naționale a României


- Liviu Voinea, Viceguvernator al Băncii Naționale a României, coordonator al activității de stabilitate financiară


- Mișu Negrițoiu, Președinte al Autorității de Supraveghere Financiară


- Cornel Coca Constantinescu, Prim-vicepreședinte al Autorității de Supraveghere Financiară


- Ion Giurescu, Vicepreședinte al Autorității de Supraveghere Financiară, Sectorul Sistemului de Pensii Private


- Viorel Ștefan, Ministru, Ministerul Finanțelor Publice


- Attila György, Secretar de stat responsabil cu coordonarea promovării cadrului legal aferent piețelor financiare, Ministerul Finanțelor Publice


- Enache Jiru, Secretar de stat responsabil cu coordonarea managementului trezoreriei și datoriei publice, Ministerul Finanțelor Publice


De asemenea, dl. Petre Tulin, Directorul general al Fondului de Garantare a Depozitelor Bancare participă la ședințele Consiliului general, fără drept de vot.


În cadrul primei ședințe a CNSM s-au stabilit prioritățile de natură organizatorică pentru perioada următoare, printre care: elaborarea Regulamentului de organizare și funcționare al CNSM; elaborarea cadrului de reglementare în aplicarea legii; crearea website-ului CNSM.


Următoarea întrunire a CNSM va avea loc în luna iunie 2017.