www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



In ce conditii asigura Eximbank exporturile firmelor romanesti

Autor: Bancherul.ro
2017-04-04 11:08

Firmele romanesti mici, la început de drum, fără experiență pe piețele internaționale, sau cele care vor sa exporte in tari cu risc politic ridicat din Africa, America Latina, Asia au Orientul Mijlociu, pot apela la aigurarile oferite de Eximbank, daca firmele de asigurare private nu sunt dispuse sa acopere astfel de riscuri de export.


Traian Halalai, presedintele Eximbank, a explicat, pentru Bancherul.ro, in ce conditii ofera banca astfel de asigurari:


- Care sunt cazurile in care un exportator se confrunta cu imposibilitatea acoperirii riscurilor de catre asiguratori privati, pentru a apela la asigurarea Eximbank?


Există mai multe situații în care un exportator se poate confrunta cu imposibilitatea acoperirii riscurilor de către asiguratori privați și am să vă dau câteva exemple.


În general, exportatorii mici, la început de drum, fără experiență pe piețele internaționale și care au în vedere derularea chiar și a unui singur contract extern cu un partener din UE sau din țări precum SUA, Canada, Noua Zeelandă, Australia, Norvegia, Elveția, Japonia, nu sunt deserviți de asigurătorii privați de creanțe. Și asta pentru că fie nu corespund cerințelor privind cifra de afaceri la export pe care strategiile comerciale ale asiguratorilor le prevăd, fie din cauza nivelului de granularitate a riscurilor externe. Și aici intervinim noi. În cazul în care unui exportator îi este refuzată acoperirea de către doi asigurători privaţi, pentru motivele menționate, EximBank poate prelua riscurile.


De asemenea, în cazul unor proiecte complexe a căror durată de fabricație și încasare depășește 181 de zile, derulate cu un singur partener extern, soluțiile asigurătorilor privați sunt limitate pentru țările menționate anterior.


În plus, trebuie subliniat și faptul că asigurătorii privați sunt reticenți față de asumarea riscurilor politice din zonele extra-comunitare, precum Africa, America Latină, Asia, Orientul Mijlociu, creând astfel nișa de acțiune a EximBank în completarea ofertei asigurătorilor privați.


EximBank intervine așadar doar acolo unde piața nu funcționează corespunzător, și anume în cazurile în care sectorul privat nu are capacitatea de a oferi o acoperire obișnuită pentru riscul de credit.


- Comparativ cu o asigurare privata, comisioanele de asigurare sunt mai mici sau mai mari?


Comisia Europeană solicită ca schemele de asigurare temporară - precum cea aprobată la solicitarea EximBank până la finele anului 2021 – să conțină comisioane de asigurare mai mari decât cele aplicate în mod curent de asigurătorii privați pentru ca exportatorii să se adreseze în primul rând companiilor private de asigurare, soluţia asigurătorilor de stat, cum este EximBank, fiind întotdeauna de tip last resort.


Primele de asigurare mai mari garantează eliminarea treptată a intervenției statului pe piața asigurărilor de export, deoarece prin aplicarea acestora se va garanta faptul că exportatorii revin la asigurătorii privați de credite de îndată ce condițiile de piață le permit să facă acest lucru, iar riscul devine din nou asigurabil pe piața privată.


EximBank nu se află în concurență cu asigurătorii privați, ci completează oferta acestora, astfel încât exportatorii să poată aborda și piețe cu risc mai ridicat.


- Care sunt conditiile de acceptare a unei astfel de asigurari?


EximBank efectuează propria evaluare a riscurilor asumate, asociate cumpărătorului extern. Pe baza acestei evaluări, vor fi acoperite doar riscurile legate de cumpărătorii solizi, nefiind acceptată acoperirea cumpărătorilor cu întârzieri la plată. În cazul în care există deja o relație de afaceri cu un cumpărător, exportatorul trebuie să aibă un istoric pozitiv în materie de plăți.


- Cate asigurari a incheiat in total Eximbank in 2016 si de ce valoare?


EximBank oferă asigurări de export în cadrul mandatului acordat de statul român, astfel încât strategia sa comercială pe acest segment se subscrie politicilor și strategilor guvernamentale în domeniul exporturilor.


Asigurările oferite de EximBank în cadrul schemei de asigurare pe termen scurt a riscurilor non-piață și temporar non-piață se adresează companiilor românești exportatoare care se află în faza de abordare a pieței intra-comunitare, cu un volum al tranzacțiilor încă mic și care urmăresc consolidarea unui parteneriat pe termen mediu și lung cu partenerul comercial străin.


Totalul asigurărilor pe termen scurt la finele anului trecut a fost de 21,5 milioane de lei, cu o valoare totală a contractelor de export susţinute în cursul anului de 44 milioane EUR. În intervalul de referință nu s-au înregistrat solicitări de despăgubire.


EximBank asigura inca cinci ani exporturile romanesti in UE si statele OECD


EximBank va continua sa emita pana in 2021 polite de asigurare in numele si contul statului roman pentru companiile romanesti care se confrunta cu imposibilitatea acoperirii riscurilor comerciale si politice de catre asiguratorii privati pentru exporturile pe piata Uniunii Europene si a tarilor membre OECD, a anuntat banca intr-un comunicat, in care se mai arata urmatoarele:


Fiind o facilitate care se incadreaza in categoria ajutoarelor de stat, lansarea acesteia a necesitat aprobarea Comisiei Europeane care, recent, a autorizat prelungirea valabilitatii schemei de asigurare a riscurilor temporar non-piata pana la 31 decembrie 2021. Initial, facilitatea a fost valabila pana la 31 decembrie 2016.


”Avand in vedere faptul ca oferta standard a asiguratorilor privati de creante nu acopera integral nevoile de asigurare ale IMM-urilor exportatoare romane, in special a celor de talie foarte mica, EximBank a intreprins demersurile pentru a prelungi valabilitatea acestei scheme de ajutor de stat pentru a oferi intreprinzatorilor locali inca un instrument care sa le asigure un grad ridicat de confort in derularea afacerilor cu parteneri externi. Din acest an au fost flexibilizate si conditiile de asigurare pe termen scurt si putem asigura riscurile comerciale si politice atat impreuna, cat si separat, ceea ce speram ca ne va permite sa sustinem cat mai multe companii locale, mai ales ca schema are un buget total de aproape 8 milioane de euro”, a spus Traian Halalai, presedintele executiv al EximBank.


Acest tip de asigurare este destinat IMM-urilor cu o cifra anuala de afaceri la export mai mica de 2 mil. euro si exportatorilor (IMM si companii mari) care realizeaza livrari catre un singur debitor, in cazul in care perioada de expunere la risc (perioada de fabricatie plus perioada de credit comercial) este mai mare de 181 de zile.


Asigurarea EximBank acopera 85% din pierderile inregistrate ca urmare a producerii unor riscuri comerciale si politice, iar perioada de expunere la risc este de maximum 2 ani. EximBank asigura o calitate a acoperirii corespunzatoare standardelor pietei, respectiv acopera numai riscurile justificate din punct de vedere economic, nefiind acceptata acoperirea cumparatorilor cu intarzieri la plata.


In calitate de Export Credit Agency (ECA) in Romania, EximBank a dezvoltat si ofera in numele si contul statului roman produse de asigurare – care protejeaza incasarile exportatorilor impotriva riscurilor asociate partenerilor externi si a riscurilor asociate tarii de destinatie si faciliteaza accesul la produsele de finantare, putand fi cesionate in favoarea bancilor finantatoare, pentru completarea mix-lui de garantii:


- Polita de asigurare a creditelor de export pe termen scurt pentru riscuri non-piata si riscuri temporar non-piata;


- Polita de asigurare a creditelor de export pe termen mediu si lung;


- Polita de asigurare a investitiilor romanesti de capital in strainatate;


- Polita de asigurare a creditului cumparator.


Banca poate acoperi riscurile exportatorilor pe toate pietele internationale, atat din Uniunea Europeana cat si din spatiul extracomunitar: Europa non-EU (Moldova, Serbia, Muntenegru, Bosnia si Hertegovina, Turcia), Orientul Mijlociu, Asia, Africa, America Centrala si Latina.