www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancareASF: rata daunei la asigurarile auto RCA a fost 73% in 2016

Autor: Bancherul.ro
2017-03-17 09:03

Ca urmare a apariţiei în spaţiul public a unor informaţii distorsionate, cu privire la piaţa asigurărilor obligatorii auto, transmise printr-un comunicat de presă de către o asociaţie a unor service-uri independente (ASSAI), Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) doreşte să facă următoarele precizări:


Rata daunei, aferentă segmentului RCA, calculată pe baza raportărilor depuse de către societăţile de asigurări, a fost în 2015 de 91,16%, respectiv de 73,25% în 2016.


Raportul Milliman invocat nu reflectă prime încasate de către asigurători, întrucât analiza se bazează pe primele tarifare notificate până la data întocmirii raportului şi nu pe cele comerciale reflectate în contractele de asigurare. Între aceste două seturi de date există diferenţe semnificative determinate de reducerile practicate de asigurători. Acest aspect este dovedit şi de faptul că totalul primelor menţionate în raport, pentru intervalul 2013-2015, este de circa 12,9 miliarde lei, dar în acea perioadă s-au încasat efectiv 7,06 miliarde lei.


Obiectivul Raportului Milliman a fost determinarea unor repere de referință la nivelul pieței privind dauna medie și frecvența medie a daunei pentru prima dată în istoria pieţei de asigurări din România și corelarea acestora cu prima tarifară, pe date comparabile pentru cele nouă societăți, respectiv evaluarea gradului de adecvare a tarifelor notificate în raport cu daunalitatea. Astfel, s-a construit o bază de date agregată cu detalii privind contractele de asigurare și daunele aferente acestora. Această bază de date este acum actualizată periodic şi a fost utilizată la calcularea tarifelor maximale.


Primele efective pentru poliţele anuale RCA practicate în luna decembrie a anului 2016 s-au situat cu mult sub tarifele maximale. Spre exemplu, pentru persoanele fizice, primele medii anuale practicate pentru autoturisme cu o capacitate cilindrică de 1201-1400 cmc, categoria de vârstă sub 25 de ani, s-au situat la 650 de lei, cu 35% mai puţin faţă de tariful maxim. Pentru aceeaşi categorie de vârstă, dar la un autoturism cu o capacitate de peste 2.500 cmc, prima medie anuală a fost de 1.500 de lei, cu 51% mai mică faţă de prima maximă. Pentru persoane juridice, tariful de primă, pentru un autovehicul transport marfă de peste 16 tone, era de 5.732 lei, mai puţin cu 24% faţă de tariful maximal.


De altfel, analiza privind piaţa asigurărilor RCA pentru 2016 indică un trend de scădere a tarifelor pe final de an, evidenţiat încă înainte de plafonarea preţurilor poliţelor obligatorii auto (detalii aici).


Contributiile asigurătorilor (7,2%) au fost prezentate, în mod tendenţios, drept "cele mai mari contribuţii din UE" plătite de piaţă către ASF. În realitate, contribuţiile asigurătorilor pentru cheltuielile de reglementare şi supraveghere sunt de 1%, restul cheltuielilor sunt pentru plata despăgubirilor acordate consumatorilor, reprezintând contribuţii de tip mutual pentru celelalte entităţi cu rol fundamental în funcţionarea pieţei: Fondul de Garantare a Asiguraţilor, Biroul Asigurătorilor de Autoturisme şi, până acum, Fondul de Protecţie a Victimelor Străzii.


Formula de calcul a primei RCA prezentată nu respectă în totalitate regulile după care se calculează prima tarifară, deşi aceasta conţine elementele de bază în calculul primelor comerciale, care au fost de altfel prezentate încă de anul trecut şi afişate pe site-ul ASF (detalii aici). Formula de calcul a fost utilizată în determinarea tarifelor maximale.


ASF a parcurs, începând din anul 2014, un amplu proces de transformare. Restructurarea instiţutională a vizat redefinirea cadrului de guvernanţă, flexibilizarea structurii interne - prin eliminarea unor niveluri de conducere, de la 5 la 3, şi reducerea numărului de angajati, de la 609 in 2014 la 495 in 2016 - dar şi restructurarea funcţiunilor la nivelul întregii Autorităţi. Acest proces, care a redesenat în profunzime instituţia, a generat efecte importante, atât prin intărirea funcţiei de protejare a consumatorului de servicii financiare, cât şi în relaţia cu pieţele reglementate, unde s-au înregistrat progrese semnificative în crearea unui cadru legislativ aliniat la cel european.


Warning: mysql_free_result() expects parameter 1 to be resource, null given in /home2/bancherul/public_html/print.php on line 104