www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Avocatii indeamna clientii sa asalteze bancile cu cereri de renegociere a creditelor

Autor: Bancherul.ro
2017-02-22 19:46

Avocatii implicati in procese cu bancile in numele clientilor acestora, in special Gheorghe Piperea, profita in continuare de lipsa unei asociatii de protectie a consumatorilor independenta, credibila si puternica, dar si de ineficienta ANPC si CSALB, si-i indeamna pe cei care au credite, in special in franci elvetieni (CHF), sa trimita bancilor notificari in vederea renegocierii contractelor, conform deciziei Curtii Constitutionale privind legea darii in plata.


Bancile tac malc in tot acest timp, asa cum au facut si pana acum, desi firesc ar fi sa iasa in intampinarea clientilor lor si sa le propuna solutii de rezolvare a problemelor.


Doar Raifffeisen Bank a venit, imediat dupa decizia CCR privind darea in plata, cu o oferta imbunatatita de conversie in lei a creditelor in CHF, cu un discount important, de 25%, din soldul creditelor. (vezi aici detalii)


Raiffeisen Bank nu a raspuns insa la intrebarile trimise de Bancherul.ro privind numarul clientilor care au acceptat noua oferta, precum si a celor care au trimis notificari privind darea in plata.


Alte banci care mai au un numar important de credite in CHF sunt Bancpost, Banca Romaneasca, Piraeus Bank sau Credit Europe Bank, care fie nu au lansat nicio oferta de conversie, fie au propuneri putin atragatoare pentru clienti.


Potrivit deciziei Curtii Constitutionale, in urma notificarilor trimise de clietii bancilor conform Legii 77/2016 privind dara in plata, va fi posibila nu doar darea in plata (cedarea locuintei catre banca in schimbul anularii contractului de credit si implicit scaparea de datorii), ci si renegocierea creditelor.


De altfel, darea in plata este posibila doar in cazurile sociale.


In consecinta, bancile pot alege ca in urma notificarilor primite de la clienti sa accepte fie darea in plata fie renegocierea contractului.


"Revine, în primul rând, părţilor obligaţia de a renegocia contractul, iar, în al doilea rând, renegocierea trebuie să fie una efectivă prin raportare la noua realitate", spune Curtea Constitutionala.


Vezi aici ce trebuie sa stie clientii bancilor despre darea in plata