www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Bancile romanesti fac profituri de trei ori mai mari decat media UE, desi rata creditelor neperformante este dubla

Autor: Bancherul.ro
2017-01-16 17:18

In ciuda faptului ca rata creditelor neperformante ale bancilor romanesti este in jurul a 10%, dublu fata de media Uniunii Europene, de aproximativ 5%, bancile romanesti reusesc sa obtina profituri de trei ori mai ridicate decat cele din alte tari membre, arata datele Autoritatii Bancare Europene (ABE) din ultimul raport de evaluare a riscurilor (Risck Dashboard) publicat vineri.


De exemplu, bancile poloneze au rata a creditelor neperformante de doar 6,5%, insa indicatorul de profitabilitate ROE(Return on equity), adica rentabilitatea capitalului, ajunge la doar 10,3%,comparativ cu 17,13% in Romania, media UE fiind doar 5,4%, de trei ori mai mica.


Este adevarat ca media europeana este viciata de contraperformanta sectorului bancar grecesc, care a avut pierderi in ultimii ani, din cauza crizei cu care se confruta aceasta tara, ROE fiind negativ, de -10,1% in septembrie 2016.


Totusi, bancile romanesti sunt pe locul doi in topul celor mai profitabile banci din UE, dupa cele din Ungaria, unde ROE a ajuns la 19,15 in septembrie 2016, dar inaintea Bulgariei, cu 16,9%, si a Cehiei, cu 14,8%, tara in care rata de neperformanta este doar 2,5%.


In Germania, indicatorul de profitabilitate este doar 2,2%, cu mult sub cel din Franta, cu 7,2%.


Sistemul bancar romanesc a obtinut in primele noua luni din 2016 un profit net de 3,695 miliarde lei, in crestere cu 64%, echivalentul a 1,5 miliarde lei, fata de aceeasi perioada a anului precedent, cand castigul bancilor a fost de doar 2,247 miliarde lei, conform datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR) furnizate pentru Bancherul.ro. (vezi aici detalii)


Capitalizarea bancilor europene a crescut la un nou nivel record


In raportul ABE se arata ca volumul ridicat al creditelor neperformante si costurile mari reprezinta pericole majore pentru profitabilitatea bancilor.


Rata creditelor neperformante a scazut la 5,4% in septembrie 2016, cu 10 puncte de baza fata de nivelul din trimestrul doi, o dovada ca eforturile de supraveghere produc rezultate, insa intr-un ritm redus.


Rata de profitabilitate a capitalurilor (RoE) a scazut, in schimb, cu un punct, la 5,4%.


In acelasi timp, rata capitalizarii bancilor (CET 1 ratio) a atins noi recorduri, ajungand la 14,1%, ca efect al majorarii capitalurilor si a reducerii activelor ponderate la risc (RWA).


Raportul credite/depozite a scazut la 120,1%, de la 120,5% in trimestrul precedent.


Un chestionar efectuat de ABE printre bancile europene arata ca majoritatea acestora intentioneaza sa-si majoreze volumele de credite pentru IMM-uri, cat si cele ipotecare si de consum.