www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancareCreditele noi in lei acordate de banci sunt in scadere, dar se mentin peste nivelul din perioada de euforie dinaintea crizei

Autor: Bancherul.ro
2017-01-03 23:48

Creditele noi in lei acordate de banci au scazut cu un miliard de lei in noiembrie fata de luna precedenta, insa se mentin la un nivel inca o data mai mare fata de acum trei ani si peste cel din perioada de euforie dinaintea crizei, arata datele BNR.


Astfel, valoarea creditelor noi in lei acordate de banci in noiembrie au fost de 4,9 miliarde lei, fata de cele 5,9 miliarde lei in octombrie. In noiembrie 2015 volumul de noi credite in lei a fost de 4,4 miliarde lei, in noiembrie 2014 de 3,2 miliarde lei iar in aceeasi luna din 2013 de 2,4 milarde lei.


In noiembrie 2007, in plina euforie economica dinaintea crizei din 2008, volumul de credite noi in lei era de 4,4 milarde lei, sub nivelul din acest an.


Creditele pentru populatie s-au mentinut in noiembrie laun nivel apropiat de cel de luna precedenta, respectiv 2,3 milarde lei, insa finantarile petru firme au scazut la 2,5 miliarde lei, dupa volum record inregistrat in luna octombrie, de 3,7 miliarde lei.


Creditele pentru consum au scazut usor in noiembrie, la 1,4 miliarde lei, de la 1,5 miliarde lei in octombrie, in timp ce creditele pentru locuinte au avansat la aproape noua miliarde lei, fata de cele 571 miliarde lei in octombrie.


Cresterea volumelor de credite imobiliare se datoreaza suplimentarii garantiilor pentru programul Prima Casa, dupa ce acestea au fost epuizate la mijlocul acestui an.


Vezi in CLUBUL BANCHERILOR statisticile privind creditele noi