www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancareROBOR la 3 luni si cursul euro/leu au crescut la nivelul de dupa Brexit

Autor: Bancherul.ro
2016-12-23 12:44

ROBOR la 3 luni, indicele de dobanda calculat de BNR in functie de care se stabilesc dobanzile la creditele in lei, inclusiv creditele imobiliare garantate de stat, prin programul Prima Casa, dar si finantarile pentru firme, a revenit la nivelul inregistrat dupa votul Angliei de a parasi Uniunea Europeana (Brexit). 


Si cursul euro/leu a crescut astazi mai mult decat zilele trecute, cu 0,32%, echivalentul a 2,2 bani, la 4,5390 lei pentru un euro, un nivel apropiat de cel din perioada votului Brexit.


Dobanzile de pe piata interbancara au inceput sa creasca dupa decizia Federal Reserve, banca centrala a Statelor Unite, din 14 decembrie, de a majora dobanda de referinta pentru dolar cu 0,25 puncte, la un interval de 0,5%-0,75%, sugerand de asemenea ca ar putea urma alte trei decizii de crestere a dobanzii in 2017.


Astfel, ROBOR la 3 luni a avansat de la 0,80% cat era in momentul votului Fed, in 14 si 15 decembrie, la 0,85% astazi, exact acelasi nivel la cat a urcat dupa votul pentru Brexit din 23 iunie.


Ramane de vazut daca iesirile de capital din tara, vinovate pentru cresterea dobanzilor si deprecierea leului din ultima perioada, vor determina mentinerea nivelului dobanzilor la niveluri mai ridicate decat pana acum sau acestea vor scadea din nou, asa cum s-a intamplat dupa disiparea socurilor provocate de votul Brexit si alegerea lui Donald Trump in functia de presedinte al SUA.