www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Programul de garantare a creditelor pentru IMM-uri a fost un esec: in trei ani s-au utilizat doar 1,2% din fondurile alocate de stat

Autor: Bancherul.ro
2016-11-30 13:37

Un program initiat de fostul guvern Ponta in urma cu trei ani prin care creditele pentru capital de lucru acordate de banci IMM-urilor erau garantate de stat in proportie de 50% din valoarea finantarii, la fel ca in cazul programului Prima Casa, s-a dovedit un esec.


Dupa trei ani de la implementarea Programului de garantare a creditelor pentru intreprinderile mici si mijlocii, aprobat prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.29 din 2013, au fost acordate doar 382 de garantii in valoare cumulata de 63 milioane euro, care reprezinta doar 1,2% din plafontul total de garantii stabilit pentru acest program, in valoare de 2 miliarde de lei, conform informatiilor publicate de Ministerul Finantelor.


Si asta in ciuda faptului ca un numar de 16 banci, printre care si cele mai mari, au fost dispuse sa acorde credite pentru IMM-uri cu garantii de stat: Banca Transilvania, BRD Groupe Societe Generale, CEC Bank, ING Bank, Banca Românească, Banca Comercială Carpatica, Alpha Bank, Banca Comercială Romană, Piraeus Bank, Bancpost, Leumi Bank, Banca Romana de Credite si Investitii S.A., Veneto Banca S.c.p.a. Italia Montebelluna, Banca Comerciala Feroviară, OTP Bank, Marfin Bank.


Comparativ, valoarea garantiilor pentru programul Prima Casa au ajuns doar in acest an la trei miliarde de lei, dupa trei suplimentari ale plafonului stabilit initial anul trecut la doar 1,6 miliarde lei.


Costul total al unui credit pentru IMM garantat de stat se compune din rata dobânzii ROBOR la 3 luni plus o marjă de maximum 3,5% pe an, comparativ cu maxim 2% in cazul creditelor Prima Casa.


Marja nu include prima de garantare impusa de FNGCIMM, de 1,99% pe an din valoarea garanției aprobate, nici taxele aferente operaţiunilor conexe activităţii de finanţare (de exemplu: taxe notariale, costurile legate de evaluare şi înregistrarea garanţiilor etc.).


Nu se percepe comision de rambursare anticipată, iar contractul de credit nu poate conţine clauze care să permită modificarea unilaterală de către finanţator a acestuia; marja include şi nivelul total al comisioanelor percepute de către finanţator în toate etapele creditării. 


În cadrul Programului, rata totală de solicitare la plată a garanţiilor este de 1,06% din totalul garanţiilor acordate până în prezent, fiind solicitate la plata un numar de 4 garantii în valoare de 1.044.095 lei.


Cine e de vina pentru esecul programului? FNGCIMM?


Acest program de garantare a creditelor pentru IMM-uri, care expira la inceputul lunii decembrie, urmeaza sa fie prelungit cu inca un an, in ciuda eficientei sale foarte scazute.


Vina pentru esecul programului de finantari pentru IMM-uri pare a fi a Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), prin intermediul caruia se deruleaza atat acest program, cat si Programul Prima Casa.


Lansarea programului de garantare a creditelor pentru IMM-uri a coincis cu instalarea la conducerea FNGCIMM a Silviei Ciornei, numita de fostul premier Victor Ponta.


Actvitatea aceasteia a fost insa contestata de angajatii institutiei reuniti intr-un sindicat, care au reclamat prestatia ineficienta a sefei lor, precum si diversele conflicte cu angajatii in care era implicata.


De asemenea, mai multi bancheri s-au declarat nemultumiti de activitatea fondului din ultima perioada. (vezi aici detalii)


Ciornei a fost schimbata la inceputul acestui an de la conducerea FNGCIMM, cand i-a expirat mandatul, in urma unui control al activitatii acesteia realizat de Ministerul Finantelor.


Ea a fost inlocuita cu Dragos Oltenescu, fost director financiar la firma de asigurari BNP Paribas Cardif.


Acesta nu a anuntat pana in prezent nicio masura cu privire la eficientizarea programului de finantare a IMM-urilor.