www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancareFondul de garantare a pensiilor private ne asigura pensia

Autor: GhiseulBancar.ro
2008-02-15 17:04
Proiectul privind fondul de garantare a pensiilor private obligatorii si facultative ar putea fi gata în două sau trei săptămâni si, potrivit acestuia, contributia initială pentru fiecare administrator va fi de 50.000 euro, a spus, pentru NewsIn, directorul general al CSSPP, Cristian Rosu.

"Pentru început, am gândit o valoare initială a contributiilor de 50.000 euro, adică 1% din capitalul social minim de înfiintare a unei societăti de administrare (n.r. cel putin 4.000.000 euro), dar nu mai putin de 50.000 euro", a mentionat Rosu. El a adăugat că suma de 50.000 de euro reprezintă, de fapt, propunerea comisiei cu privire la legea pentru înfiintarea fondului de garantare în sistemul pensiilor private.

Rosu a precizat că administratorii vor plăti si o contributie lunară, care va fi stabilită ulterior de către Comisia de Supraveghere în Sistemul de Pensii Private. "Pentru început, este posibil să fie nevoie de mai putini bani, deoarece sunt active putine în piată, însă, ulterior, ar putea să fie nevoie de contributii mai mari, odată cu cresterea sumelor administrate", a mai spus Rosu.

Directorul general al CSSPP a explicat că, potrivit legislatiei, arbitrul pensiilor private nu poate constrânge administratorii să înfiinteze acest fond de garantare si, prin urmare, va initia un act legislativ pe baza căruia se va impune înfiintarea acestui fond.

"Fondul de garantare va fi înfiintat pe baza unui act legislativ pe care îl vom trimite prin circuitul normal de avizare", a mai spus Rosu, care a adăugat că acest fond de garantare a pensiilor private urmează să fie constituit conform modelului din sistemul bancar românesc.

Șeful CSSPP a precizat că, pentru initierea acestui proiect, Comisia a avut în vedere modelul Băncii Nationale a României (BNR) si modelul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA). În ce priveste modelul din sistemul bancar, toate băncile sunt membre ale Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar (FGDSB), iar banca centrală este actionarul pricipal. În cazul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) însă, fondul de garantare functionează ca un departament special în cadrul arbitrului asigurărilor.

"Am discutat cu reprezentanti ai băncii centrale si ai Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) despre modalitatea de functionare a celor două sisteme, le-am adaptat sistemului pensiilor private si am considerat că modelul sistemului bancar este cel mai bun", a precizat Cristian Rosu.

El a mentionat că în cazul fondului de garantare din sistemul bancar, băncile garantează până la un anumit plafon depozitele populatiei, iar Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) nu poate să garanteze până la un anumit plafon, ci va garanta diferentele care nu pot fi obtinute din lichidarea activelor fondului, în cazul în care un administrator intră în procedură de administrare specială.

"Dacă activele si provizioanele care se lichidează nu sunt suficiente pentru a acoperi pensiile pe care participantii acestui fond trebuie să le obtină, se va apela la fondul de garantare pentru a acoperi aceste diferente", a mai spus Rosu.

În iunie 2007, presedintele CSSPP, Mircea Oancea, declarase că fondul de garantare a pensiilor private va plasa banii în instrumente cu lichiditate mare si risc scăzut, însă până la acea dată nu se luase încă o decizie în ce priveste forma de organizare a acestuia. El mentionase, totusi, că Legea 204 privind pensiile facultative "ne trimte mai degrabă spre constituirea ca o societate pe actiuni".

Pentru depunerile populatiei în bănci, Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar garantează depozitele până la un plafon de 20.000 euro.

Warning: mysql_free_result() expects parameter 1 to be resource, null given in /home2/bancherul/public_html/print.php on line 104