www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Guvernul se plange la Curtea Constitutionala, in apararea bancilor, ca legea conversiei creditelor in franci elvetieni se aplica retroactiv, chestiune transata deja in legea privind darea in plata

Autor: Bancherul.ro
2016-10-27 17:52

Guvernul invoca in sesizarea de neconstitutionalitate a legii conversiei creditelor in franci elvetieni (CHF) trimisa Curtii Constitutionale nerespectarea principiului neretroactivitatii legilor, consfintit in Constitutie, in conditiile in care legea conversiei se aplica creditelor in CHF acordate inainte de criza din 2008.


Aceasta a fost principala critica, alaturi de cea privind afectarea dreptului de proprietate, ridicata de banci la Curtea Constitutionala si in cazul legii privind darea in plata, pe care Curtea a decis sa o transeze intr-un mod echilibrat, permitand aplicarea retroactiva a legii, dar in anumite conditii, si anume confirmarea principiului impreviziunii de catre o instanta de judecata. (vezi aici detalii)


Ramane de vazut, asadar, daca judecatorii Curtii Constitutionale vor pastra acelasi principiu si in cazul legii privind conversia creditelor in CHF. O decizie va fi luata in 23 noiembrie.


Guvernul mai considera ca legea conversiei creditelor in CHF incalca prevederile Constitutiei, potrivit carora “cetatenii sunt egali in fata legii si autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari”, prin faptul ca de lege nu beneficiaza si cei care au credite in euro sau alte valute.


Guvernul a mai invocat pierderile pe care le-ar suferi bancile, cresterea costului finantarii pentru statul roman si impactul negativ asupra ratingului de rata.


De asemenea, Guvernul avertizeaza ca bancile straine ar putea actiona in judecata statul roman.


In finalul scrisorii semnate de premierul Dacian Julien Ciolos se spune ca prevederile legii conversiei creditelor in CHF “sunt viciate prin formularea vaga, neclara, a dispozitiilor legale si caracterul confuz". (vezi aici scrisoarea Guvernului, publicata pe site-ul Parlamentului)


Guvernul a contestat la Curtea Constitutionala legea privind conversia creditelor in CHF dupa ce Parlamentul nu i-a luat in considerare propunerile de modificare a legii, mai exact introducerea unui grad de indatoare mai mare de 50% din venituri si un prag al valorii creditelor covertite de 250.000 de euro. (vezi aici propunerile Guvernului)


Sesizarea Guvernului la Curtea Constitutionala a fost facuta in aceeasi zi in care Alina Gorghiu, presedintele PNL, partidul care a promovat legea conversiei, redactata de avocatul Gheorghe Piperea, a anuntat ca Dacian Ciolos va fi propunerea PNL de prim-ministru si dupa alegerile de luna viitoare.