www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Legea privind conversia in lei a creditelor in franci elvetieni (CHF) a fost trimisa de Parlament la Presedintele Romaniei pentru promulgare; Guvernul a contestat-o insa la Curtea Constitutionala

Autor: Bancherul.ro
2016-10-24 17:57

Legea privind conversia in lei la cursul istoric a creditelor in franci elvetieni (CHF) a fost trimisa astazi de Parlament la Presedintele Romaniei pentru promulgare, conform notei de pe site-ul Camerei Deputatilor (vezi foto), astazi fiind ultima zi in care institutiile statului puteau sa o conteste la Curtea Constitutionala.


Dupa ce Bancherul.ro a publicat acest articol, in presa a aparut stirea ca legea a fost contestata de catre Guvern la Curtea Constitutionala, informatie confirmata ulterior de purtatorul de cuvant al Guvernului, Liviu Iolu, la solicitarea Bancherul.ro. 


Ramane de clarificat, asadar, daca Guvernul a facut prea tarziu sesizarea la Curtea Constitutionala, acesta fiind motivul pentru care Parlamentul a decis trimiterea legii la Presedinte, sau daca Parlamentul s-a grabit sa trimita legea la promulgare inainte de a expira termenul pentru contestatie.


Procedura legislativa prevede ca legea "se comunică, cu 5 zile înainte de a fi trimisă spre promulgare, Guvernului, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, precum şi Avocatului Poporului şi se depune la secretarul general al Camerei Deputaţilor şi la secretarul general al Senatului, în vederea exercitării dreptului de sesizare a Curţii Constituţionale. Dacă legea este adoptată în procedură de urgenţă, termenul este de două zile.


După împlinirea termenelor de mai sus legea se trimite, sub semnătura preşedintelui Camerei Deputaţilor, Preşedintelui României în vederea promulgării."


Asadar, Guvernul a avut termen 5 zile incepand cu 18 octombrie, cand legea (care nu a fost adoptata in procedura de urgenta) a fost depusa la Secretarul general pentru exercitarea dreptului de sesizare asupra constitutionalitatii legii, conform notei de pe site-ul Camerei Deputatilor.


Daca este vorba de zile lucratoare, atunci termenul de contestatie este marti, 25 octombrie.


Dupa cum am vazut insa, pe site-ul Camerei Deputatilor apare ca legea a fost trimisa la Presedinte astazi, 24 octombrie.


Procedura legislativa cu privire la controlul constitutionalitatii legilor inainte de promulgare prevede urmatoarele:


"Dacă se exercită dreptul de sesizare a Curţii Constituţionale potrivit art.146 lit.a) din Constituţie cu privire la legea adoptată de Parlament, aceasta se trimite Curţii Constituţionale. În cazul în care Curtea declară neconstituţionalitatea legii sau a unor prevederi ale acesteia, Camera Deputaţilor reexaminează legea sau prevederile respective, în vederea punerii lor de acord cu decizia Curţii Constituţionale, pe baza raportului Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi."


Decizia Guvernului era de asteptat


Oricum, era de asteptat ca Guvernul sa conteste legea la Curtea Constitutionala, dupa ce a trimis Parlamentului un punct de vedere in care sustinea ca legea este neconstitutionala. (vezi aici detalii)


E importat de precizat ca, tot astazi, Alina Gorghiu, sefa PNL, partidul care a promovat legea conversiei, a anuntat ca Dacian Ciolos va fi propunerea PNL de prim-ministru si dupa alegerile de luna viitoare.


E bine de mentionat, de asemenea, ca Guvernul nu a sesizat Curtea Constitutionala si cu privire la legea 77/2016 privind darea in plata, desi a avut aceeasi opinie, ca legea nu respecta Constitutia intrucat se aplica retroactiv si afecteaza dreptul de proprietate.


Legea privind conversia in lei a creditelor in franci elvetieni (CHF) la cursul istoric, din data acordarii acestora, a fost adoptata marti, 18 octombrie, in unanimitate, de catre Camera Deputatilor, urmand a intra in vigoare dupa 60 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial, daca Guvernul sau presedintele nu sesizeaza Curtea Constitutionala cu privire la unele prevederi ale legii care ar putea incalca legea fundamentala, precum aplicarea retroactiva sau afectarea dreptului la proprietate, ca si in cazul legii privind darea in plata.


Legea se aplica, obligatoriu, atat celor 30.000 de credite in franci elvetieni in curs de derulare, cat si, la cerere, altor 24.000 de credite convertite deja in ultimii ani de catre banci.


De asemenea, legea se aplica si creditelor externalizate, vandute, cesionate precum si "in cazul contractelor incheiate cu consumatori care au fost supusi executarii silite, indiferent de titularul creantei, de stadiul ori de forma executarii silite care se continua contra debitorului, caz in care consumatorul se poate adresa instantei cerand recalcularea debitului".


Dupa intrarea in vigoare a legii, bancile si IFN-urile vor trebui sa efectueze conversia intr-un termen de 30 de zile. (vezi aici detalii)