www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Parlamentul a amanat adoptarea legii privind conversia creditelor in franci elvetieni, dupa primirea unui punct de vedere al Guvernului

Autor: Bancherul.ro
2016-10-17 17:49

Camera Deputatilor a amanat astazi adoptarea legii privind conversia creditelor in franci elvetieni, aflata pe ordinea de zi a plenului, dupa primirea unui punct de vedere al Guvernului in care se solicita cateva modificari ale legii, pentru ca aceasta sa capete un caracter social.


Astfel, Guvernul este de acord cu adoptarea legii, cu conditia sa se adopte urmatoarele amendamente:


- limitarea aplicarii legii la persoanele fizice care au calitatea de “consumator” in intelesul OUG nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori si pentru care, la data analizei solicitarii de conversie, gradul de indatorare depaseste 50% din venitul net al consumatorului/beneficiarului;


- aplicarea prevederilor legii doar in cazul creditelor contractate exclusiv pentru achizitia/constructia/reabilitatea/consolidarea/extinerea unei locuinte destinate satisfacerii cerintelor proprii de locuit;


- limitarea sumei supusa conversiei la un singur credit pentru fiecare consumator/beneficiar, pentru un nivel maxim de 150.000 EUR in echivalent CHF si reprezentand soldul creditului la data conversiei.


(Vezi punctul de vedere al Guvernului in Fisiere)


Legea a fost trimisa pentru raport suplimentar la comisiile de specialitate din Camera Deputatilor.


Comisiile parlamentare au dezbatut, astazi, noile propuneri ale Guvernului, dar nu au adoptat niciuna dintre acestea. 


Dimpotriva, au decis sa elimine pragul de 250.000 CHF adoptat saptamana trecuta, conform promisiunilor facute ulterior de politicientii PSD si PNL, la presiunile reprezentantilor clientilor bancilor, prezenti la dezbateri.


De asemenea, deputatii au decis ca legea se poate aplica si creditelor convertite deja de banci dupa data de 15 ianuarie 2015.


Un alt amendament propus de deputata PSD prevede ca dobanda la creditele convertite in lei sa se stabileasca in urma acordului dintre banci si clienti.


Legea ar urma sa fie votata maine, de plenul Camerei Deputatilor.