www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



In ce hal a (ramas) ajuns presa economica

Autor: Bancherul.ro
2016-10-14 10:02

Toata presa economica tiparita si online, precum si agentiile de stiri, au titrat ieri ca ratingurile bancilor romanesti nu vor fi afectate de adoptarea legii privind conversia creditelor in franci elvetieni.


Stirea a avut ca sursa un comunicat al agentiei americane de rating Fitch care in titlu anunta acelasi lucru (Fitch: Romania Banks CHF Conversion - No Immediate Rating Impact). 


Numai ca, daca citesti textul comunicatului, vei vedea ca acesta se refera, de fapt, la doar trei banci romanesti pe care agentia de rating la monitorizeaza: BCR, Banca Transilvania (BT) si UniCredit.


Si cum toate trei nu au credite in franci (BT mai are ceva ramasite ramase de la clientii Volksbank), ratingurile lor, care oricum sunt mici, nu vor fi afectate, dupa cum se arata in stirea Bancherul.ro pe acelasi subiect.


Daca va intrebati cum se face ca o astfel de informatie a fost preluata total eronat in presa economica, exista cel putin doua explicatii:


1. Pot exista suspiciuni ca unele ziare aservite unor interese incalca normele deontologice; de altfel, avocati implicati in procesele cu bancile s-au repezit sa preia stirea falsa despre Fitch pe paginile lor de socializare, pentru a demonstra ca legea conversiei nu va afecta bancile.


2. Se prea poate ca alte publicatii sa aiba, pur si simplu, un standard de calitate foarte slab, inca de la inceputul existentei lor, sau sa fi fost afectat in ultima perioada, cum este cazul unuia dintre cele mai mari ziare financiare romanesti.


Adevarul este ca ratingul unor banci romanesti cu multe credite in CHF, precum Raiffeisen Bank, ar putea fi intr-adevar afectat de legea conversiei, in conditiile in care BNR a estimat o pierdere totala a sistemului bancar de 2,382 miliarde lei, pierderea diminuata cu ajustarile pentru depreciere deja recunoscute fiind de 1,664 miliarde lei.


De asemenea, doua banci ar prezenta o rata a fondurilor proprii totale sub pragul minim reglementat, de 8% (vezi aici detalii)