www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Textul amendamentor la legea conversiei in lei a creditelor in franci elvetieni votate astazi de comisia juridica din Camera Deputatilor

Autor: Bancherul.ro
2016-10-10 23:49

Principalele amendamente la legea conversiei in lei a creditelor in franci elvetieni votate astazi de comisia juridica din Camera Deputatilor:


Art. 49 din OUG 50/2010 se reformuleaza si va avea urmatorul cuprins:


Art. 49 (1):


(1) Pentru creditele acordate in franci elvetieni, creditorii sunt obligati sa efectueze conversia in lei a soldului creditului exprimat in franci elvetieni. Neindeplinirea acestei obligati se sanctioneaza cu amenda contraventionala conform Art.86, alin (2) si cu sanctiuni contraventionale complementare conform Art.88 alin. (1) lit. (c) si Art.89, alin (1), lit. b)

(2) Conversia se va realiza prin act aditional acceptat de consumator. Este interzisa introducerea in actele aditionale de conversie a altor prevederi decat cele impuse prin legislatie. Introducerea in actele aditionale a oricaror altor prevederi decat cele impuse prin legislatie sunt considerate nule de drept.

(4) Dispozitiile aliniatelor anterioare se aplica si in cazul in care contractele de credit de consum, ipotecare sau imobiliare au fost externalizate de catre institutia de credit sau de catre institutia financiara non-bancara.


Art. 49 (2)


(1) Cursul de schimb la care se efectueaza conversia este cursul de schimb al BNR valabil la data incheierii contractului/conventiei de credit in franci elvetieni.


(2) Modificarea contractelor aflate in derulare se va face prin acte aditionale convenite cu institutiile de credit sau institutiile financiare nebancare, fara a implica costuri sau garantii suplimentare din partea consumatorilor.


(3) Dispozitiile aliniatelor anterioare se aplica si contractelor de credit care au fost externalizate/vandute/cesionate precum si in cazul contractelor incheiate cu consumatori care au fost supusi executarii silite, indiferent de titularul creantei, de stadiul ori de forma executarii silite care se continua contra debitorului, caz in care consumatorul se poate adresa instantei cerand recalcularea debitului conform art. 49 (2).


Autorii amendamentelor: deputatii Daniel Zamfir (PNL) si Ciprian Nica (PSD)


Nota: textul amendamentelor prezentat aici ar putea fi diferit de forma finala adoptata de comisia juridica, care urmeaza a fi prezentata astazi, inainte de votul in plen