www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Scandalul creditelor in CHF, in direct din Parlament; deputatii din comisia juridica au votat in unanimitate conversia la cursul istoric (live text)

Autor: Bancherul.ro
2016-10-10 17:07

Comisia juridica din Camera Deputatior sa pregateste sa dezbata legea privind conversia creditelor in valuta, in special in franci elvetieni (CHF).


S-a trecut rapid la votarea amendamentelor la lege.


Primul amendament supus votului a fost cel al deputatului PNL, Daniel Zamfir, (alaturi de care este prezent, ca de obicei, avocatul Piperea, in stanga, si Alin Iacob, in dreapta) votat in unanimitate, fara dezbateri: 22 pentru, niciun vot impotriva.


Conform amendamentului, "pentru creditele in CHF, creditorii sunt obligati sa efectueze conversia in lei la sold, in caz contrar se sanctioneaza cu amenda contraventionala."


S-a votat, tot in unanimitate, cu 23 voturi pentru, niciunul impotriva, un alt amendament al deputatului Zamfir, potrivit caruia "conversia se va face prin act aditional".


Zamfir a renuntat asadar la prima sa varianta anuntata saptamana trecuta, potrivit careia in cazul in care bancile refuza incheierea actului aditional, conversia va fi decisa de catre o instanta de judecata, ceea ce ar fi putut fi o afacere cu dedicatie pentru prietenul sau, avocatul Piperea.


Forma anuntata initial de Zamfir suna astfel: “Conversia se realizeaza prin act aditional la contractul de credit sau, in lipsa, prin hotarare judecatoreasca, la cursul de schimb din data incheierii contractului”. (vezi aici detalii)


Cu 22 voturi pentru si o abtinere s-au votat si amendamentul care prevede aplicarea conversiei si pentru creditele externalizate.


De asemenea, de legea conversiei vor beneficia si cei care sunt executati silit, prin intermediul instantelor, conform unui alt amendament votat de comisia juridica.


Conform datelor BNR, citate putin mai devreme de deputata PNL, Andreea Paul, bancile detin credite externalizate in CHF in valoare de 1,6 miliarde lei, aceste credite figurand in afara bilantului bancar.


Datele BNR mai arata ca la finalul lunii iulie 2016 existau 53.794 de credite in CHF, in valoare de 5,7 miliarde lei, acordate persoanelor fizice (dintre care 12.510 credite ipotecare si 13.523 credite de consum garantate cu ipoteci), detinute de un numar  de 51.334 debitori.


De asemenea, s-a votat un alt amendament care prevede ca legea se aplica pentru toate tipurile de credite, atat imobiliare cat si de consum.


Legea conversiei se aplica nu doar creditelor in CHF acorate de banci, ci si de Institutiile Financiare Nebancare (IFN-uri).


S-a votat si amendamentul potrivit caruia legea se aplica doar persoanelor fizice cu calitatea de consumator.


Se dezbate intens propunerea deutatului PSD, Stefan Viorel, presedintele comisiei juridice, ca legea sa se aplice doar celor care au rate mai mari de 50% din venituri, pentru a se da o nuanta sociala legii.


Deputatul Zamfir s-a impotrivit, intrucat legea ar fi o masura "sanctionatorie pentru banci si reparatorie pentru toti clientii, nu doar pentru cei supraindatorati."


Deputatul PNL, Ioan Cupsa, a sarit in apararea colegului Zamfir.


Amendamentul potrivit caruia legea se aplica doar celor care au gradul de indatorare de peste 50% din venitul net a fost adoptat cu 16 voturi pentru, 8 voturi impotriva si o abtinere. 


Deputatul Stefan Viorel propune un plafon de 250.000 de CHF pentru creditele eligibile a fi convertite la cursul istoric, la fel ca in cazul legii privind darea in plata.


Deputatul Zamfir se opune, cu aceleasi argumente: "cei care au credite mai mari de 250.000 inseamna ca pot fi inselati de banci?"


Deputatul PNL Andreea Paul sustine amendamentul intrucat pesoanele care au luat creite mari au "prezumtia de educatie financiara, iar noi vorbim de consumatori care nu au stiut in ce se arunca".


Si deputatul PSD Nica sustine amendamentul, intrucat ar fi vorba de o lege sociala, nu pentru toata lumea.


Un alt deputat propune ca pragul sa fie la soldul de la data conversiei.


"Dar la ce curs calculam acest sold? La cel dinaintea datei conversiei."


Se dezbate intens si propunerea unui deputat ca legea sa se aplice pentru un singur credit, nu mai multe.


Deputatul Stefan il critica dur pe deputatul Zamfir: "Ce propuneti dumneavoastra este echivalentul reglementarii unei crime! Nu putem reglementa o ilegalitate, daca spuneti ca bancile au comis o ilegalitate acordand credite in CHF. Aceasta lege trebuie sa fie una sociala".


Parlamentul European a afirmat ca este vorba de produse financiare inselatoare, a raspus Zamfir.


In apararea acestuia a sarit iar colegul sau, Cupsa, care spune ca "nu legiferam ceea ce credeti dumneavoastra, ci legea are caracter sanctionatoriu pentru banci".


S-a votat mai intai introducerea unui plafon, cu 16 voturi pentru si 10 impotriva.


Propunerea deputatului Stefan ca valoarea plafonului sa fie de 250.000 CHF, la valoarea creditului acordat, a fost adoptata cu 13 voturi pentru.


S-a votat si amendamentul ca plafonul sa se aplice valorii cumulate a mai multor credite.


Deputatii au dat si votul final, in unanimitate, cu o singura abtinere, pentru adoptarea legii, care ar urma sa intre maine in plenul Camerei Deputatilor.


P.S.


Dupa incheierea sedintei comisiei, clientii bancilor prezenti la dezbateri au navalit asupra deputatului PSD Stefan Viorel, reprosandu-i introducerea conditiei privind gradul de indatorare de 50%.


Dupa dezateri aprinse, colegul sau, deputatul Nica, a venit cu promisiunea ca maine, in plen, deputatii sa propuna renuntarea la aceasta conditie de aplicare a legii, astfel incat conversia sa se faca indiferent de gradul de indatorare al clientilor.


Bancherul.ro va prezenta textul amendamentelor adoptate de comisia juridica. (vezi aici articolul)


(stire in curs de actualizare)