www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Dupa BCR, si BRD a redus la 25% avansul la creditele ipotecare, majorat din cauza legii privind darea in plata; doar Raiffeisen a mai ramas cu 35%

Autor: Bancherul.ro
2016-08-31 22:40

Dupa ce BCR a decis sa scada avansul la creditele ipotecare de la 35%, la cat l-a majorat dupa aprobarea legii privind darea in plata, la 25% sau chiar 15%, insa numai pentru creditele pe 20 de ani din orasele mari, si BRD, a doua mare banca locala, a scazut aportul personal minim necesar pentru obtinerea unui imprumut.


Astfel, BRD a redus avansul la creditele imobiliare de la 35% la 25%, la fel ca BCR. Spre deosebire insa de concurenta sa, care acorda credite cu avans redus doar in orasele mari din tara, BRD impune alte conditii pentru creditele cu avans de 25%, privind profilul clientului si tipul imobilului.


Concret, gradul de indatorare al clientului (ponderea ratei lunare din venituri) trebuie sa fie mai mic de 50%, imobilul adus drept garantie trebuie sa aiba destinatie locativa, iar gradul de acoperire sa fie de 133%, cu alte cuvinte valoarea locuintei sa fie cu 133% mai mare decat creditul acordat de banca.


BRD acorda si credite cu avans de 15%, cat era inainte de adoptarea legii privind darea in plata, insa doar daca se prezinta o garantie suplimentara imobilului care face obiectul creditului.


Concurenta sa, BCR, acorda credite cu avans de 15% doar pentru creditele pe perioade de maxim 20 de ani, acordate in orasele mari din tara.


Primele doua mari banci romanesti revin astfel aproape de oferta Bancii Transilvania, care a decis, dupa intrarea in vigoare a legii privind darea in plata, sa majoreze avansul la creditele imobiliare la doar 25%, iar pentru creditele avand ca destinatie prima locuinta si cu valori de maxim 125.000 de euro, avansul necesar este doar 20%.


Si alte banci importante, precum UniCredit Bank, ING Bank si Garanti Bank, au stabilit un avans de 25% la creditele imobiliare.


In aceste conditii, se poate spune ca noul standard de avans pentru creditele imobiliare a devenit 25%, care poate scadea la 20% si 15% in anumite conditii mai putin riscante pentru banca.


la CEC Bank, la fel ca la Alpha Bank, avansul a ramas deocamdata la 30%, in timp ce Piraeus Bank, cea care a majorat cel mai mult avansul la credite, la 40%, l-a scazut recent la jumatate, doar 20%.


Cel mai mare avans, de 35%, este practicat in continuare de Raiffeisen Bank, cea care a reactionat prima dupa legea darii in plata, fiind puternic afectata de aceasta din cauza stocului ridicat de credite in franci elvetieni.


Bancpost, ultima banca dintre cele din top 10 enumerate pana acum, practica un avans de 33% pentru creditele imobiliare in lei.