www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancareBanca Carpatica devine Patria Bank dupa fuziune si urca pe locul 18 in topul bancilor, avand planuri de extindere prin achizitii

Autor: Bancherul.ro
2016-08-24 00:04

Banca Carpatica urmeaza sa fuzioneze cu Patria Bank si sa-i preia numele acesteia, noua banca detinand active de patru miliarde lei, urcand astfel pe locul 18 in topul bancilor dupa active, inaintea Eximbank si dupa Intesa Sanpaolo Bank.


Patria Bank spune insa ca are planuri de crestere prin noi achizitii. (vezi aici detalii)


In prezent, Carpatica are active de 2,899 miliarde lei si pasive de 2,725 milliarde lei, in timp ce Patria Bank detine active de 1,166 miliarde lei si pasive de 927 milioane lei.


Patria Bank, detinuta de fondul de investitii EEAF Financial Services B.V., este actionar majoritar la Carpatica, cu 64,1% din capitalul social al bancii, in valoare de 141,3 milioane lei, in timp ce fostul actionar majoritar Ilie Carabulea mai are 18,4% din actiuni, restul fiind impartite intre diverse persoane fizice si juridice.


In urma fuziunii, participatia lui Carabulea urmeaza sa scada la 10,8% din capitalul Carpatica, in timp ce fondul EEAF isi va majora detinerea la 78% din actiunile Carpatica.


Diluarea participatiilor actionarilor Carpatica a survenit in urma stabilirii ratei de schimb a actiunilor celor trei banci, o actiune Patria Bank urmand a fi schimbata cu trei actiuni Carpatica.


Rata de schimb a fost determinata prin raportarea valorii de piata a actiunilor celor doua banci: 0,0882 RON/actiune la Banca Carpatica si 0,2696 lei/actiune la Patria Bank.


Valoarea de piata a actiunilor a rezultat in urma stabilirii, de catre de Ernst & Young, a valorii de piata (valoarea justa) a celor doua banci, in functie de valoarea activului net al acestora, respectiv diferenta dintre active si pasive: 194 milioane lei pentru Carpatica si 262 milioane lei pentru Patria Bank.


Capitalul social al Bancii Carpatica ulterior implementarii fuziunii va fi de 376 milioane lei, reprezentat de 3,7 miliarde actiuni avand o valoare nominala de 0,1 lei/actiune.


In prezent, Banca Carpatica are un capital social de 220 milioane lei iar Patria Bank de 194 milioane lei, in total 414 milioane lei, mare mare decat al noii banci rezultata in urma fuziunii.


Vezi in CLUBUL BANCHERILOR detaliile fuziunii Carpatica - Patria Bank