www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Cate pierderi a provocat bancilor legea privind darea in plata

Autor: Bancherul.ro
2016-08-09 22:30

Trei dintre cele mai mari banci romanesti (BCR, BRD si Raiffeisen Bank) au inregistrat pierderi destul de reduse, in valoare de 90 de milioane de euro, in al doilea trimestru din acest an, dupa intrarea in vigoare a legii privind darea in plata, care a determinat aproape 4.000 de romani sa predea bancilor cheile caselor pentru a scapa de credit.


Astfel, Raiffeisen Bank a constituit in trimestrul doi din acest an provizioane de risc in valoare de 43 milioane de euro din cauza aplicarii legii 77/2016 privind darea in plata a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaĊ£iilor asumate prin credite, au dezvaluit oficialii bancii-mama din Austria (vezi aici detalii).


Raiffeisen Bank este printre cele mai afectate banci de legerea darii in plata, intrucat are multe credite in franci elvetieni (CHF), o moneda care s-a depreciat cu peste 80% dupa izbucnirea crizei din 2008, determinand aproape dublarea ratelor la credite, fara ca bancile sa adopte masuri decisive de usorare a poverii clientilor lor.


Din aceasta cauza treptat s-au intensificat si acutizat protestele clientilor cu credite in CHF la adresa bancilor si autoritatilor, inclusiv BNR si ANPC, astfel incat Parlamentul a inceput dezbaterea unui proiect de lege privind conversia in lei a creditelor in valuta, inclusiv in franci.


In acelasi timp, BNR a recomandat bancilor, la inceputul anului trecut, sa imparta cu clientii povara riscului valutar, insa bancile s-au codit sa accepte pierderi, preferand sa-si atraga oprobiul public si escaladarea scandalului, care a produs, in cele din urma, legea darii in plata, dedicata celor cu credite in CHF, dupa cum au declarat initiatorii acesteia.


Legea afecteaza insa toate bancile, nu doar cele cu credite in CHF, dincolo de implicatiile cu privire la noile tipuri de credite, pentru care este acum nevoie de un avans mai mare, din cauza cresterii riscurilor de nerambursare a imprumutului, ce poate fi anulat prin predarea la banca a cheilor casei ipotecate.


De exemplu, BCR, cea mai mare banca locala, a facut provizioane in valoare de 27 de milioane de euro pentru legea darii in plata, mai putine decat Raiffeisen. De altfel, Andreas Treichl, seful Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, a declarat ca legea darii in plata produce pierderi mai mari clientilor decat bancilor, mai exact viitorilor clienti ai bancilor, in principal tinerii care vor sa-si cumpere o casa cu credit, intrucat ei vor fi nevoiti sa stranga un avans mai mare decat pana acum. BCR a majorat avansul la creditele ipotecare standard la 35% dupa adoptarea legii darii in plata, insa recent l-a redus la 25%, in contextul in care garantiile la creditele Prima Casa s-au epuizat.


La randul sau, BRD, a doua mare banca locala, a facut provizioane de 20 de milioane de euro pentru legea darii in plata in trimestrul doi din acest an. Banca franceza, la fel ca BCR, nu are credite imobiliare in CHF, ci doar in euro.


Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a prezentat ieri o statistica a notificarilor de dare in plata, din care rezulta ca, dupa doua luni de la intrarea in vigoare a legii, un numar de 3398 de clienti ai bancilor au cerut acestora sa li se anuleze credite in valoare de 1,1 miliarde lei.


Bancile au acceptat 1.273 de notificari, o treime din total, dintre care 500 sunt, curios, credite a caror valoare este mai mica decat casa predata bancii, ceea ce inseamna ca banca ar putea iesi in castig.


O posibila cauza a acestui comportament este faptul ca oamenii nu-si mai pot plati ratele la credite, fiind supraindatorati. Statisticile BNR arata ca jumatate dintre cei care au notificat bancile au un grad de indatorare (rata la credit) de 65% din venitul lunar.


Reprezentantii BNR si ai bancilor apreciaza ca in acest moment numarul notificarilor de dare in plata este mic, insa este greu de anticipat evolutia acestora in urmatoarea perioada, avand in vedere ca au trecut, totusi, doar doua luni de la intrarea in vigoare a legii.


Din acest motiv si BRD apreciaza ca exista un nivel semnificativ de incertitudine cu privire la impactul legii asupra pozitiei si performantei financiare a bancii. (vezi aici detalii)