www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Dupa BCR, si Piraeus Bank scade avansul la creditele imobiliare, majorat din cauza legii privind darea in plata

Autor: Bancherul.ro
2016-08-04 08:12

Dupa ce BCR a scazut de la 35% la 25% avansul pentru creditele imobiliare in lei pentru cumpararea de locuinte in orasele mari, a venit randul Piraeus Bank sa scada avansul la creditele ipotecare la 20%, de la 40% la cat a ajuns dupa intrarea in vigoare a legii privind darea in plata.


Toate bancile au majorat avansul la creditele imobiliare din cauza legii privind darea in plata, de la 15% cat era inainte la 20-40%, insa acum il ajusteaza din nou, in conditiile epuizarii plafonului de garantii Prima Casa, astfel incat mai multi clienti sa poata contracta un credit imobiliar clasic.


Raiffeisen Bank a fost prima care a majorat avansul de la 15% la 35%, nivel pastrat si in prezent, banca austriaca fiind printre cele mai afectate de legea privind darea in plata, intrucat are multe credite in franci elvetieni.


Creditele cu avans de 20% la Piraeus Bank sunt valabile pentru locuintele din orice zona, in timp ce la BCR avansul scazut la 25% se aplica doar imobilelor situatie in orasele mari ale tarii, si anume: Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Constanţa, Craiova, Braşov, Galaţi, Ploieşti, Oradea, Brăila, Arad, Piteşti, Sibiu, Bacău, Târgu Mureş, Baia Mare, Buzău, Botoşani, Satu Mare sau Bucureşti.


Pentru restul oraselor, avansul este de 35%.


BRD, principalul concurent al BCR, practica tot un avans de 35% la creditele imobiliare, indiferent de locatia imobilului, dar accepta si 15% in cazul prezentarii unei garantii suplimentre, pe langa ipoteca pe imobilul cumparat cu banii din credit, precum si in cazul creditelor cu valori de pana la 250.000 de euro, plafonul pentru aplicarea legii privind darea din plata.


Banca Transilvania, a treia mare banca locala, a decis sa majoreze avansul cel mai putin, la doar 20% in cazul clientilor care achizitioneaza prima locuinta si iau un credit cu o valoare pana in 125.000 eur (echiv lei) si 25% in restul cazurilor, ceea ce-i confera bancii din Cluj un avantaj competitiv important, in contextul in care plafoanele pentru creditele Prima Casa s-au epuizat.


Alte doua banci importante, ING Bank si UniCredit, practica un avans de 25% la creditul ipotecar, in timp ce la CEC Bank, avansul este de 30% pentru creditele cu valori de pana la 250.000 de euro. In cazul creditelor cu valori mai mici, precum si a celor garantate cu alte tipuri de bunuri imobile (nu locuinte), avansul este 15%.


Soldul creditelor pentru locuinte in lei acordate de banci populatiei a continuat sa creasca si in luna iunie intr-un ritm ridicat, asemanator lunilor precedente, datorita multor cereri de credite prin programul Prima Casa, pentru care este nevoie de un avans de doar 5%, in timp ce pentru creditele imobiliare standard acesta a fost majorat la 20-40%, din cauza legii privind darea in plata. (vezi aici detalii)