www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancareCreditele bancilor pentru firme au scazut la nivelul din urma cu sase ani, astfel ca ritmul anual al creditarii s-a injumatatit

Autor: Bancherul.ro
2016-07-25 20:02

Soldul creditelor acordate de banci firmelor a scazut puternic in luna iunie, cu 1,5% fata de luna precedenta, echivalentul a 1,5 miliarde lei, la 101,5 miliarde lei in total, cel mai scazut nivel din ultimii 6 ani, arata statisticile BNR.


Un sondaj recent realizat de banca nationala a aratat ca majoritatea firmelor nu vor sa ia credite de la banci, indiferent de costul acestora. (vezi aici detalii)


O valoare mai redusa a finantarilor pentru companii s-a inregistrat in iulie 2010, respectiv 101,5 miliarde lei, dupa care a urmat o perioada de crestere a finantarilor companiilor, pe fondul revenirii economiei din criza.


Astfel, cel mai ridicat sold al creditelor pentru companii s-a inregistrat in septembrie 2012, de 121,7 miliarde lei, dupa care a urmat o scadere progresiva, odata cu cresterea salariilor si consumului populatiei si avansului creditelor pentru consum si imobiliare.


Diminuarea stocului de credite pentru firme a avut loc si in urma procesului de curatare a bilanturilor bancilor de creditele neperformante, multe vandute de banci firmelor de recuperare, cum a fost cazul BCR, in 2014.


Dupa cum se vede si in grafic, volumul de credite in euro, majoritatea acordate inainte de criza, multe dovedindu-se neperformante ulterior, a inceput sa scada substantial de la finalul lui 2012, odata cu cresterea lenta a finantarilor in lei.


Volumul creditelor in lei s-a egalizat cu cel al creditelor in euro la finalul lui 2014, dupa care cele din urma au continuat sa scada sub nivelul celor in moneda locala, care au continuat sa inregistreze o crestere constanta.


In iunie, soldul creditelor in euro pentru firme a scazut puternic, cu 2,5%, echivalentul a 1,2 miliarde lei, ceea ce inseamna ca bancile continua procesul de curatare a bilanturilor de creditele neperformante.


Si soldul creditelor in valuta pentru populatie a continuat sa scada in iunie, dar intr-un ritm mai redus, de 0,9%, echivalentul a doar 450 milioane lei.


Alarmant este insa faptul ca si finantarile in lei pentru firme au inregistat o scadere in iunie, de 0,3%, echivalentul a 195 milioane lei, astfel ca ritmul anual de crestere aproape s-a injumatatit, de la 7,8% in mai, la doar 4,3% in iunie.


Creditele in lei pentru populatie a crescut, in schimb, cu 2,7% in iunie fata de mai, ritmul anual scazand, insa, de asemenea, de la 33,7% la 30,8%.


In aceste conditii, variatia lunara a creditului neguvernamental total a scazut cu 0,1% in iunie, dupa o crestere de 0,7% in mai si 1,1% in iunie 2015.


Motiv pentru care ritmul anual al creditelor acordate de banci firmelor si populatiei s-a injumatatit luna trecuta, la 1,2%, fata de 2,4% cat era in mai.


Vezi in CLUBUL BANCHERILOR mai multe statistici privind creditele acordate de banci firmelor, in functie de valuta, perioada de creditare si sectorul de activitate