www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancareFirmele nu vor credite de la banci, indiferent de cost, releva un sondaj BNR. De ce?

Autor: Bancherul.ro
2016-07-04 22:58

Sondajul periodic al BNR printre firmele romanesti arata ca majoritatea acestora nu-si doresc sa obtina credite de la banci pentru dezvoltarea afacerii, chiar daca le-ar primi fara dobanda. 


In sondajul realizat in perioada octombrie 2015 - martie 2016 printre peste 10.000 de firme, majoritatea acestora declară că intenționează să își mențină sau să își reducă gradul de îndatorare bancară, la fel ca in sondajul din semestrul anterior (martie-octombrie 2015): 57% dintre firme nu ar lua un credit în lei și 62% dintre firme nu ar lua un credit în euro, indiferent de cost.


Din totalul firmelor, 72% nu au credite in derulare, o pondere similara cu semestrul anterior, arata sondajul.


Dintre firmele care au aplicat pentru credite în ultimele 6 luni, majoritatea ar contracta totuși un credit, dar la o rată maximă de dobândă de 3 la sută (45% în cazul creditelor în lei și 57% în cazul creditelor în euro).


De ce nu-si doresc firmele credite pentru a-si dezvolta activitatea?


In jur de 35% dintre ele (atat IMM-uri cat si companii mari) spun ca nu au apelat la un credit pentru ca dispun de suficiente fonduri din surse proprii sau din cele de finatare externa.


Insa o pondere mai mare de IMM-uri, mai exact 45%, spun ca au avut alte motive pentru care nu au aplicat pentru un credit, dintre care 5% au presupus ca cererea de credit le va fi respinsa. Probabil, intrucat firmele respective nu indeplinesc conditiile minime obligatorii pentru o finantare, precum obtinerea de profit si detinerea de capital si garantii adecvate activitatii.


Intr-o recenta analiza a economiei romanesti, prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, reliefa ca exista un mare numar de firme romanesti care functioneaza cu pierderi sau care nu indeplinesc cerinte minime de capital.


Astfel, exista 244.900 de firme cu pierderi total de 42 miliarde lei, carora li se adauga alte 87.500 de companii cu rezultat nul, in timp ce numarul firmelor cu profit este doar putin mai mare, de 268.300, cu castiguri cumulate de 63 miliarde lei.


In sondaj se mai arata ca doar 20% dintre companii (comparativ cu 40% dintre IMM-uri) au raspuns ca nu au aplicat pentru un credit din alte motive, fapt care releva problemele privind structura si functionarea IMM-urilor, care le face neeligibile pentru o finantare, indiferent de costurile si conditiile de acordare.


Mare pacat ca firmele romanesi nu pot profita in aceasta perioada de costurile mici si de rata de aprobare a creditelor foarte ridicata, dupa cum arata sondajul BNR.


Astfel, numai in jur de 1- 2% dintre firmele care au aplicat pentru un credit spun ca nu li s-a aprobat nimic din finantarea solicitata, comparativ cu cele aproape 20% dintre IMM-uri si peste 45% dintre companiile mari care au solicitat credite si le-au si primit, integral sau doar o parte din finantarea solicitata.


De altfel, sondajul arata ca accesul la finantare este cea mai mica problema a firmelor, alaturi de procesul de insolventa, un indiciu clar al iesirii din criza.


[1]


La polul opus, firmele sunt deranjate cel mai mult de nivelul de fiscalitate si de impredictibilitatea mediului fiscal, un element introdus in premiera in sondajul BNR.


În perioada octombrie 2015 – martie 2016, dificultățile majore întâmpinate în accesarea finanțării de la bănci și/sau IFN au fost cerințele privind valoarea sau tipul garanției, nivelul prea ridicat al dobânzilor și al comisioanelor și clauzele contractuale.


Apelarea la fonduri europene se menține la un nivel foarte scăzut (96 la sută dintre companii declarând că nu au utilizat astfel de fonduri), în timp ce finanțarea internă continuă să reprezinte principala sursă de finanțare (45 la sută dintre respondenți au optat pentru reinvestirea profitului sau vânzarea de active), iar creditele de la bănci și/sau IFN reprezintă o formă de finanțare preferată pentru doar 17 la sută dintre companii. În plus, doar 1 la sută dintre companii au apelat la credite având garanția
fondurilor de garantare în perioada octombrie 2015 – martie 2016.


Capacitatea companiilor de a face față unor evoluții nefavorabile privind rata dobânzii este scăzută. Astfel, aproximativ jumătate dintre companii afirmă că ar fi afectate de o majorare de până la 3 puncte procentuale a ratei dobânzii, atât la lei, cât și la euro.


Foarte multe companii cu credite în lei se finanțează la o rată a dobânzii între 3 la sută și 5 la sută, iar o parte semnificativă dintre firmele cu credite în euro se împrumută la o rată medie a dobânzii între 2 la sută și 4 la sută.


Vezi aici sondajul BNR privind accesul la finantare al companiilor nefinanciare din Romania.