www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancareTrei mari banci (BCR, Banca Transilvania si ING) nu mai au fonduri pentru credite Prima Casa; alternativa sunt creditele ipotecare standard, cu avans si dobanzi mai mari

Autor: Bancherul.ro
2016-06-14 17:16

Creditele ipotecare par sa fi intrat intr-un blocaj din cauza legii privind darea in plata: plafonul alocat garantiilor pentru programul Prima Casa s-a epuizat rapid, inca de acum doua luni, de la finalul lunii martie, iar intre timp toate bancile au majorat avansul pentru creditele imobiliare standard, astfel ca acestea sunt mai greu de accesat.


Guvernul a suplimentat recent plafonul de garantii Prima Casa cu o jumatate de miliard de lei, insa suma se dovedeste insuficienta pentru bancile mari.


“Plafonul suplimentar alocat BCR în urma aprobării HG 366/2016 este destinat clienţilor care au depus deja solicitări de credite Prima Casă şi au fost aprobate final de către BCR până la data de 02.06.2016, în limita plafonului disponibil”, se arata pe site-ul BCR.


Banca ofera ca alternativa creditul imobiliar stanard, denumit Casa Mea BCR, pentru care este nevoie insa de un avans minim de 35% din valoarea locuintei, comparativ cu doar 5% pentru Prima Casa.


Si dobanda este mai mare: 4,95% fixa in primii cinci ani, comparativ cu 2,75% pe an (ROBOR 3M + 2%) la creditele Prima Casa.


Si Banca Transilvania (BT) anunta pe site-ul propriu ca fondurile alocate programului Prima Casa au fost epuizate, astfel ca banca recomanda clientilor creditul imobiliar-ipotecar.


[2]


Creditele imobiliare standard ale BT au un avans de minim 20% pentru clientii care achizitioneaza prima locuinta si obtin un credit in lei de maxim 125.000 de euro echivalent in lei, pentru restul avansul fiind de 25%.


Dobanda standard pentru acest credit este de 4,790% (ROBOR6M + 3,75 pp) sau de 4,290% (ROBOR6M + 3,25 pp) pentru cei care primesc veniturile intr-un cont al bancii, comparativ cu dobanda de doar 2,780% (ROBOR3M + 2,00 pp) la creditele Prima Casa.


Nici ING Bank nu mai dispune de fonduri pentru creditele Prima Casa, dupa cum anunta banca pe site.


[1]


Alternativa pentru clienti este creditul ipotecar standard, pentru care e nevoie de un avans de minim 25% si care are o dobanda de 3,95% standard sau 3,65% cu asigurare de viata, fata de 2,75% cat era la Prima Casa.


Avansul de patru ori mai mare, cel putin, precum si dobanzile mai ridicate cu minim un punct procentual, in cazul creditelor ipotecare standard, fata de cele tip Prima Casa, vor determina, cel mai probabil, o ajustare importanta a volumului de credite imobiliare acordate de banci in urmatoarea perioada.