www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Bancile au majorat doar avansul la creditele ipotecare, nu si dobanzile, cum estima BNR, din cauza legii privind darea in plata

Autor: Bancherul.ro
2016-05-30 16:07

Liviu Voinea, viceguvernatorul BNR, estima inaintea adoptarii legii privind darea in plata ca din cauza acesteia bancile vor restrictiona de trei ori creditele ipotecare: vor creste avansul la cel putin 35%, vor majora dobanzile cu 1,5 puncte si vor reduce perioada de creditare cu 10 ani.


Doar una dintre cele trei profetii s-au dovedit corecte, si aceea doar partial: avasul a fost majorat, intr-adevar, dar nu la minim, ci la maxim 35%. O singura banca, Piraeus Bank, are avans de 40%, in timp ce la altele este de doar 20-25%. (vezi aici detalii)


In privinta dobanzilor, acestea nu au fost majorate si nici comisioanele nu au crescut, dupa cum rezulta din sondajul privind creditarea in T1 2016, publicat de BNR. (vezi aici sondajul)


De asemea, bancile nu au impus nici alte restrictii de creditare, precum cresterea ponderii maxime a serviciului datoriei lunare in venitul lunar (gradul de indatorare) sau scadenta maxima a unui credit (perioada de rambursare).


[1]


Valoarea medie a avansului (loan-to-value - LTV) pentru creditele imobiliare nou-acordate în ultimele 3 luni a fost de 83 la sută, iar valoarea medie a LTV pentru stocul total de credite ipotecare a fost de 85 la sută, se precizeaza in sondaj.


Gradul mediu de îndatorare pentru creditele imobiliare nou-acordate a fost de 43 la sută, în timp ce la nivelul portofoliului total de credite ipotecare acesta s-a situat la 45 la sută.


Evoluția cererii de credite ipotecare și a prețurilor la locuințe


In sondajul BNR se mai arata ca in opinia instituțiilor de credit, prețurile rezidențiale au început să crească în T1/2016, pentru prima dată de la sfârșitul anului 2014.


Pentru T2/2016, acestea prognozează o scădere a prețurilor rezidențiale.


Cererea de credite ipotecare din partea populației s-a majorat semnificativ, iar pentru perioada următoare băncile estimează o diminuare semnificativă a cererii (T2/2016). De asemenea, în T1/2016 s-a înregistrat o creștere a numărului de cereri de credit respinse.


[2]