www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancareFirmele de asigurari de viata romanesti NN, Grawe si Asirom vor participa la un test de stres la nivel european, dupa criteriile EIOPA

Autor: Bancherul.ro
2016-05-25 15:16

Autoritatea Europeană pentru Asigurări și Pensii Ocupaționale (EIOPA) a lansat, pe data de 24 mai 2016, la nivelul Uniunii Europene, un test de stres adresat societăților de asigurări de viață, anunta ASF intr-un comunicat, in care mai mentioneaza urmatoarele:


Acest exercițiu are scopul de a evalua vulnerabilitățile asigurătorilor și gradul de rezistență la evoluții adverse ale pieței, pe baza unui cadru analitic comun. Mai mult, testul va examina o eventuală creștere a riscului sistemic în situații de stres.


Având în vedere criteriile stabilite de către EIOPA, Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară a aprobat participarea la acest exercițiu a unui număr de trei societăţi: NN Asigurări de Viaţă, Grawe România Asigurare şi Asirom VIG. Astfel, este asigurată o prezență de peste 57% din piața de asigurări de viață, în funcție de valoarea rezervelor tehnice, conform cerințelor EIOPA, înregistrată la data de 31.12.2015.


Testul de stres va avea o componentă de bază de tip „bottom up” în care companiile vor calcula și vor raporta impactul pentru doar două scenarii considerate relevante, respectiv:


- Un scenariu de menținere pe termen lung a nivelului prezent redus al ratelor de dobândă („low for long scenario”) care pune presiune pe profitabilitatea și pe solvabilitatea societăților de asigurări de viață, mai ales din perspectiva produselor cu randament garantat deținute în portofoliu;


- Un scenariu de tip „double hit” care presupune menținerea simultană a curbei swap la un nivel redus combinată cu creşterea randamentelor titlurilor de stat, ca urmare a unui șoc.


O astfel de evoluție, deși posibilă are o probabilitate redusă. În cazul în care totuși s-ar materializa ar exercita o dublă presiune asupra societăților de asigurare de viață pentru că ar conduce la menținerea la nivel ridicat a obligațiilor din asigurare și totodată ar duce la scăderea valorii activelor.


Scenariile, amploarea șocurilor și metodologia de calcul a impactului au fost comunicate de EIOPA, dar responsabilitatea efectuării calculelor și a transmiterii rezultatelor revine societăților participante.


Cea de-a doua componentă a testului de stres este de tip „top-down”, urmând ca toate calculele necesare să fie realizate exclusiv de EIOPA , fără nici un efort suplimentar din partea societăților. Autoritatea europeană urmează să realizeze toate estimările necesare apelând doar la raportările efectuate în cadrul primei componente de tip „bottom-up”.


Termenul limită pentru transmiterea rezultatelor către autoritățile naționale este 15 iulie 2016, urmând ca rezultatele la nivel european să fie publicate în decembrie 2016, la nivel agregat și/sau anonimizat. EIOPA va publica săptămânal un set de Întrebări&Răspunsuri (Q&A) în sprijinul companiilor participante.


Mai multe detalii despre testul de stres puteți să găsiţi AICI.