www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Oamenii nu se inghesuie la darea in plata a locuintelor ipotecate pentru a scapa de credit

Autor: Bancherul.ro
2016-05-18 18:17

Ieri, doar 15 persoane au cerut intocmirea notificarilor pentru darea in plata a locuintei ipotecate la Asociatia Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare (AURSF), cea care a promovoat si a sustinut in Parlament adoptarea Legii 77/2016 privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii datoriilor asumate prin credite.


Pana acum, asociatia a primit 100 de solicitari privind intocmirea documentelor privind darea in plata, dintre care 15 au fost finalizate, in principal de la clientii cu credite in franci elvetieni (CHF) la Credit Europe Bank, Bancpost, Piraeus Bank si Banca Romaneasca.


Reprezentantii AURSF, presedintele Alin Iacob si avocata Alexandra Burada, care au organizat astazi o conferinta de presa pentru a solicita autoritatilor sa-i scuteasca de anumite taxe pe cei care vor sa dea in plata, admit ca numarul acestora este deocamdata mic, sub estimari.


Totusi, s-ar putea ca oamenii sa nu se grabeasca sa notifice bancile, preferand sa astepte rezolvarea unor probleme aparute in procedurile de dare in plata, cum ar fi impozitul pe venit si taxele notariale, sau chiar adoptarea sau aplicarea altor legi, precum cea de conversie a creditelor in franci elvetieni sau chiar insolventa personala, care le-ar putea permite sa-si reduca ratele lunare si sa scape de o parte din datorii, pastrandu-si si locuintele.


De asemenea, este posibil ca unii clienti sa incerce sa negocieze cu bancile conditii mai bune pentru creditul in derulare, inainte de initierea procedurii de dare in plata sau chiar pe parcursul acesteia.


Totalul notificarilor de dare in plata primite pana acum de catre banci dupa intrarea in vigoare a legii, in 13 mai, nu se ridica la mai mult de cateva sute, cu un ritm de 10-30 de notificari zilnice, in functie de banca.


Ramane de vazut daca bancile vor prefera sa acorde clientilor reduceri ale ratelor lunare si ale datoriei totale, dupa modelele de succes privind conversia creditelor in franci, precum cel al Bancii Transilvania, sau vor lua in proprietate locuintele.


Semnalele de pana acum indica faptul ca bancile nu ar fi dispuse la negocieri, cel putin in acest moment, intrucat au de gand sa conteste la Curtea Constitutionala prevederile legii privind darea in plata, considerand ca aceasta incalca dreptul la proprietate asupra creditelor acordate clientilor, intrucat bancile incaseaza mai putini bani decat au imprumutat daca imobilul ipotecat nu acopera valoarea imprumutului.


Pe de alta parte, disponibilitatea bancilor la negocieri si impartirea poverii creditelor cu clientii le-ar aduce un castig de imagine si posibil chiar un profit financiar.


Cu atat mai mult cu cat, dupa cum spune Alin Iacob, majoritatea clientilor isi doresc negocierea unor conditii de creditare mai bune si nu darea in plata a locuintelor.


Alin Iacob estimeaza, totusi, ca in jur de 10.000 de persoane ar putea sa recurga la procedura de dare in plata.