www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancareBCR nu va avea pierderi mari din cauza legii privind darea in plata, spune Andreas Treichl, seful bancii-mama, Erste Bank

Autor: Bancherul.ro
2016-05-11 23:25

Andreas Treichl, seful Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, spune ca banca nu va inregistra provizioane suplimentare pentru legea privind darea in plata, intrucat se asteapta ca majoritatea darilor in plata sa apara dintre creditele neperformante, care sunt bine acoperite cu provizioane.


Intrebat de catre un actionar al Erste Bank, in cadrul AGA, daca BCR va trebui sa faca provizioane pentru legea darii in plata, Andreas Treichl a raspuns: “Nu au fost facute provizioane. Legea va intra in vigoare in 13 mai si nu cred ca vom avea nevoie de provizioane pentru ea, pentru ca ma astept ca darea in plata a locuintelor ipotecate sa fie facuta de catre restantieri, sa vina din portofoliul de credite neperformante, iar intrucat acestea sunt acoperite foarte bine cu provizioane, nu cred ca vor fi necesare noi provizioane. Deci cred ca noi pierderi legate de aceasta lege nu vom avea. Totusi, altceva se va intampa, cea ce am facut deja, ca si alte banci: avansul pentru creditele ipotecare a fost majorat la 35%, astfel ca foarte putini romani isi vor permite un credit ipotecar. Si cred ca acest lucru este foarte daunator pentru cresterea economica. Nu trebuie sa uitati ca in Romania, spre deosebire de Austria, proprietarii de locuinte reprezinta peste 90% din totalul locuintelor (restul chiriasi n.r.). E o poveste foarte tragica: BNR, presedintele tarii, UE sunt impotriva legii, dar totusi Parlamentul o aproba.


Intrebat daca mai sunt de asteptat si in alte tari astfel de legi populiste, Treichl a spus ca in Serbia s-ar putea adopta o lege de conversie a creditelor in valuta, dar care nu va afecta tare Erste Bank. El considera ca o astfel de lege de conversie ar putea fi adoptata si in Austria, pentru ca este un fenomen ca in perioada pre-electorala sa se adopte legi populiste care afecteaza economia si bancile. “Nicio tara nu este protejata de un astfel de fenomen, de aceea e o reala problema pentru noi Putem doar sa incercam sa facem eforturi pentru a impiedica acest fenomen”.