www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Draghi: Quantitative Easing (QE) nu a dus la cresterea excesiva a valorii activelor

Autor: Bancherul.ro
2016-04-16 09:56

Președintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a dat asigurări că instituția va continua să adopte măsurile necesare pentru cresterea inflației și precizeaza nu au existat dovezi că politicile de relaxare monetară creează o creștere excesivă a valorii activelor, transmite Reuters, citata de Agerpres.


Perspectivele economice ale zonei euro se confruntă cu incertitudini din cauza evoluțiilor de pe piețele emergente, a previziunilor mohorâte privind prețului țițeiului și a riscurilor geopolitice.


Deși măsurile de relaxare cantitativă (QE) pe o perioadă extinsă de timp ar putea avea consecințe involuntare pentru anumite sectoare, sub forma asumării unor riscuri excesive și a creșterii nejustificate a valorii activelor, în prezent BCE nu observă că ar exista dovezi ale comportamentului excesiv al băncilor și al altor instituții financiare, a declarat șeful BCE la Washington.


De asemenea, Mario Draghi a reafirmat că ratele dobânzilor vor rămâne la actualul nivel sau chiar vor ajunge la un nivel mai scăzut pentru o perioadă extinsă, mult timp după finalizarea achizițiilor de active.


La ședința de politică monetară din 10 martie, BCE a redus, pentru prima dată în istoria instituției, dobânda de bază la nivelul zero și a majorat peste așteptări achizițiile lunare de obligațiuni de la 60 până la 80 de miliarde de euro. Tot în ședința de politică monetară de luna trecută, BCE a decis să reducă și dobânda la depozite cu 10 puncte de bază, până la minus 0,40%, precum și dobânda la facilitatea de creditare marginală cu cinci puncte de bază, până la 0,25%. Prin reducerea dobânzii ce se aplică băncilor care stochează lichiditățile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, instituția de la Frankfurt vrea să stimuleze băncile să acorde mai multe credite pentru a dinamiza consumul și investițiile în Europa.


Ministrul german de Finanțe, Wolfgang Schaeuble, a afirmat marți că ratele scăzute ale dobânzilor au provocat "probleme extraordinare" băncilor și pensionarilor din Germania și riscă să submineze sprijinul pentru o Europă integrată. Oficialul a adăugat că nu trebuie blamată numai BCE, iar statele europene trebuie să continue reformele structurale pentru a sprijini creșterea economică.