www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



A cincea decizie definitiva a unei instante de judecata privind inghetarea cursului de schimb CHF/RON la data acordarii unui credit in franci elvetieni: dupa Volksbank, Credit Europe Bank, Piraeus Bank si Bancpost, a venit randul Raiffeisen Bank

Autor: Bancherul.ro
2016-04-10 22:21

Raiffeissen Bank devine a cincea banca impotriva careia o instanta de judecata a emis o decizie definitiva prin care stabileste inghetarea cursului de schimb CHF/RON la data acordarii creditului in franci elvetieni, in 2007, cand un franc era in jur de doar 2 lei, fata de 4 lei in prezent, ceea ce inseamna ca ratele la credit se injumatatesc.


Constată caracterul abuziv al clauzei de risc valutar şi dispune eliminarea acesteia din contract. Dispune stabilizarea cursului de schimb CHF/LEU la momentul semnării contractului, curs care să fie valabil pe toată perioada derulării contractului. Dispune denominarea plăţilor în moneda naţională”, se arata in decizia definitiva a Tribunalului Bucuresti


Reprezentantii Raiffeisen Bank au precizat, pentru Bancherul.ro, ca este primul proces pierdut privind inghetarea, stabilizarea, denominarea cursului, "iar pana acum avem 45 de procese castigate definitiv."


"Si in acest caz solutia ne-a fost favorabila la fond, dar Tribunalul a admis apelul reclamantilor si a constatat abuzive atat clauza referitoare la comisionul de administrare, cat si cea de dobanda", au adaugat reprezentantii bancii.


Alte decizii definitive prin care instantele de judecata au stabilit inghetarea cursului la data acordarii creditului au mai fost pronuntate impotriva Volksbank, Credit Europe Bank, Piraeus Bank si, cea mai recenta, impotriva Bancpost. (vezi aici detalii)


Raiffeisen Bank are printre cele mai multe credite in franci elvetieni dintre cele noua banci, echivalentul a 326 milioane euro la finalul lui 2015, cand banca a lansat o oferta de conversie a acestora in lei. (vezi aici detalii)


Raiffeisen Bank si-a majorat de zece ori provizioanele pentru litigii cu consumatorii, in contextul in care banca se confrunta cu cresterea numarului de procese intentate de clientii care reclama clauze abuzive in contractele de credit cu privire la dobanda si comisioanele aplicate de banca sau in cazul creditelor in franci elvetieni (CHF). (vezi aici detalii)


Recent, Nicolae Cinteza, seful supravegherii bancilor din cadrul BNR, a declarat ca in Parlament se discuta o lege care vrea sa oblige bancile sa efectueze conversia in lei a creditelor in CHF la cursul din data acordarii. (vezi aici detalii)