www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancarePNL accepta propunerea PSD privind introducerea unui plafon de 250.000 de euro la legea privind darea in plata si excluderea creditelor Prima Casa

Autor: Bancherul.ro
2016-03-25 16:52

Reprezentantii PNL au declarat ca accepta propunerea PSD privind introducerea unui plafon de 250.000 de euro pentru viitorii beneficiari ai legii privind darea in plata, precum si excluderea creditelor Prima Casa, conform cerintelor exprimate de seful PSD, Liviu Dragnea.


Acesta a declarat, marti, ca “PSD este ferm si fara ezitare in sustinerea unui plafon pentru beneficiarii legii, astfel incat aceasta sa se adreseze doar cazurilor sociale, si nu milionarilor.


Dragnea a spus ca a vazut “numele si prenumele” unor potentiali beneficiarilor legii, care au luat credite de peste un milion de euro sau chiar mai mari, iar acum vor sa scape de datorii prin predarea caselor catre banca. (vezi aici detalii)


In forma adoptata de Senat, plafonul a fost setat la 150.000 de euro, conform cerintelor BNR.


Legea urmeaza sa fie dezbatuta de comisia juridica din Camera Deputatilor joi, 31 marie, urmand ca urmatoarea saptamana sa intre in plenul Camerei Deputatilor pentru a fi votata, a anuntat deputatul PNL Daniel Catalin Zamfir, initiatorul legii scrise de avocatul Gheorghe Piperea.


Daca legea s-ar aplica si creditelor Prima Casa, programul ar disparea, intrucat jumatate din garantia ipotecara pentru credite este asigurata de catre stat, au avertizat atat bancherii cat si reprezentantii FNGCIMM, fondul care acorda garantiile prin programul Prima Casa.


Pe de alta parte, introducerea unui plafon a fost sustinuta de BNR pentru a fi exclusi speculatorii imobiliari care au contractat credite de valori mari pentru achizitia de terenuri sau blocuri, intrucat scopul legii ar fi de a oferi protectie sociala (de catre banci) familiilor care locuiesc in casa cumparata prin credit.