www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Peste 300 de clienti ai Raiffeisen Bank au acceptat conversia in lei a creditelor in franci elvetieni (CHF); totalul creditelor in franci din sistemul bancar a scazut cu 769 milioane lei in primele doua luni ale anului

Autor: Bancherul.ro
2016-03-24 21:16

Creditele in franci elvetieni (CHF) se dovedesc o problema serioasa pentru grupul austriac Raiffeisen Bank, nevoit sa suporte pierderi importante din cauza masurilor luate de autoritatile din mai toate tarile vecine privind conversia in monedele locale a creditelor in CHF, in conditii avantajoase pentru clienti, adica la un curs mult mai mic decat cel la care a ajuns francul dupa izbucnirea crizei din 2008.


Rata creditelor neperformante in franci la Raiffeisen este in Romania de 17,7%, comparativ cu 16,5% in Croatia si doar 2,8% in Polonia.


In Croatia, unde Raiffeisen detine credite in CHF echivalentul a 260 milioane euro (vezi graficul) pierderile in urma conversiei creditelor in CHF s-au ridicat la 77 milioane euro in 2015, insa marea problema este Polonia, unde banca austriaca detine un volum urias de imprumuturi in franci, de aproape trei miliarde de euro, iar autoritatile pregatesc de asemenea o lege de conversie.


Pierderile estimate sunt uriase, motiv pentru care Raiffeisen a decis sa-si vanda subsidiara din Polonia, insa pana acum nu a reusit. In acelasi timp, banca face lobby la Bruxelles pentru a incerca sa impiedice masurile adopate de tarile vecine privind conversia fortata a creditelor in CHF.


[2]


In Romania, peste 300 de clienti ai Raiffeisen Bank, cu credite in franci elvetieni (CHF) in valoare de 13 milioane CHF, au acceptat, in prima parte a acestui an, oferta bancii de conversie a imprumuturilor in lei, lansata la sfarsitul lui 2015, care prevede o reducere graduala de 20% din soldul datoriei, conform datelor furnizate de banca la solicitarea Bancherul.ro.


Raiffeisen precizeaza ca soldul creditelor in CHF s-a redus comparativ cu sfarsitul anului 2014 cu aproape 19%. La finalul lui 2015, banca detinea credite in franci echivalentul a 326 milioane euro, comparativ cu 260 milioane euro in Croatia si aproape 3 miliarde euro in Polonia.


Volumul total de credite pentru populatie in alte valute (marea majoritate in CHF) a scazut in primele doua luni din acest an cu echivalentul a 769 milioane lei, conform datelor publicate de BNR (vezi graficul).


[1]


Cresterea din noiembrie 2015 este consecinta repatrierii creditelor in CHF cesionate de OTP Bank unei entitati din Olanda, in vederea implementarii programului de conversie anuntat la finalul anului trecut si implementat din ianuarie 2016.