www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Fitch nu crede ca multi romani vor recurge la darea in plata, insa arata riscurile efectului de domino al legii

Autor: Bancherul.ro
2016-03-23 14:08

Agentia americana de rating Fitch a publicat o scurta analiza despre legea privind darea in plata a caselor ipotecate de banci, in care scoate in evidenta efectul de domino asupra sectorului bancar pe care l-ar produce acesta lege.


Astfel, analistii arata ca legea ar putea duce la scaderea volumelor de credite noi, in urma inaspririi conditiilor de acordare a creditelor ipotecare standard si posibila disparitie a programului Prima Casa, ceea ce ar afecta si preturile de pe piata imobiliara.


Daca pretul caselor va scadea, si implicit valorea ipotecilor detinatorilor de credite, atunci acestia vor fi mai atrasi sa recurga la darea in plata, mai ales in cazul creditelor Prima Casa, unde avansul este de doar 5%, avertizeaza Fitch.


Este vorba, asadar, de un potential efect secundar, de runda a doua, cum se spune, nu unul imediat aparut dupa aplicarea legii.


De altfel, Fitch apreciaza ca nu vor fi multi romani care vor recurge la darea in plata, in conditiile in care cei mai multi sunt proprietarii caselor in care locuiesc.


Fitch mentioneaza ca rata expunerilor neperformante ale sectorului bancar, conform definitiei Autoritatii Bancare Europene (ABE) era de 13,6% la finalul lui 2016.


BNR a precizat, intr-o analiza a pietei creditelor ipotecare, ca rata de neperformanta doar a acestor credite este mult mai mica. Astfel, “rata creditelor neperformante aferentă creditelor ipotecare este de 2,64 la sută, în timp ce rata creditelor neperformante corespunzătoare tuturor creditelor cu garanție imobiliară acordate populației este de 6,69 la sută”. (vezi aici alte detalii)


In aceste conditii, Fitch nu estimeaza o deteriorare semnificativa a calitatii activelor bancare in conditiile introducerii mecanismului de dare in plata.


Pe de alta parte, in urma producerii efectelor de domino, scaderea volumelor de credite si valoarea colateralelor aferente creditelor vor majora costurile bancilor si vor afecta profitabilitatea acestora.


In consecinta, si ratele de capitalizare vor avea de suferit, ca urmare a cresterii activelor ponderate la risc, daca bancile nu vor mai beneficia de garantia statului prin programul Prima Casa.


Cu toate acestea, apreciaza Fitch, capitalizarea sectorului romanesc va ramane confortabila, dat fiind ca rata de adevare a capitalului era de 17,5% la finalul lui 2015.


Perspectiva sectorului bancar romanesc ramane stabila, in viziunea Fitch, dar ar putea fi pusa sub presiune in cazul unei deteriorari a calitatii activelor care sa afecteze capitalul bancilor.


Vezi aici comunicatul Fitch