www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancareFederal Reserve mentine dobanda la 0,25%-0,50% si indica pastrarea acesteia la un nivel mai scazut decat cel asteptat pe termen lung

Autor: Bancherul.ro
2016-03-16 21:22

Federal Reserve (Fed), banca centrala a Statelor Unite, a decis astazi sa mentina dobanda de politica monetara in intervalul 0,25%-0,50%, conform asteptarilor analistilor, pe fondul incertitudinilor in crestere privind evolutia economiilor din tarile emergente, in special China.


Este a doua decizie a Fed din acest an, dupa cea de la finalul lunii ianuarie, de a amana noul ciclu de crestere a dobanzilor inceput in decembrie 2015, cand rata de referinta pentru dolar a fost majorata cu un sfert de punct, dupa ce a fost mentinuta la 0% in toata perioada de dupa izbucnirea crizei financiare din 2007.


Decizia Fed era previzibila si in contextul in care banca centrala a zonei euro, BCE, tocmai a decis sa relaxeze mai mult decat era anticipat politica sa monetara, prin reducerea tuturor celor trei dobanzi, cea de refinantare fiind coborata la 0%, in paralel cu majorarea volumului de lichiditati in cadrul programului de relaxare cantitativa (QE) si de credite acordate bancilor. (vezi aici detalii)


Politicile monetare divergente ale celor doua mari banci centrale reprezinta o incertitudine in plus pentru pietele financiare, astfel ca pastrarea dobanzii Fed la actualul nivel este binevenita.


Mai mult, Fed-ul a indicat ca va mentine dobanda si pe viitor la un nivel mai scazut decat cel asteptat.


In comunicatul de presa publicat astazi de Fed se subliniaza ca „este de asteptat ca situatia economiei sa evolueze intr-o maniera care va necesita doar majorari graduale ale dobanzii, care este de asteptat sa ramana, pentru o perioada, sub nivelul preconizat sa evolueze pe termen lung”.


Fed mai mentioneaza in comunicat ca economia americana continua sa creasca intr-un ritm moderat, in ciuda evolutiilor de pe pietele globale, piata muncii s-a imbunatatit, iar inflatia este in crestere, dar sub nivelul tinta de 2%.


Fed se asteapta ca economia sa creasca in continuare intr-un ritm moderat iar indicatorii de pe piata muncii sa se imbunatateasca, insa evolutiile economiilor si pietelor financiare globale continua sa reprezinte un risc.


Vezi aici comunicatul Federal Reserve