www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancareInca o banca, Intesa Sanpaolo Bank, majoreaza avansul la creditele ipotecare, in contextul legii privind darea in plata a caselor ipotecate

Autor: Bancherul.ro
2016-03-08 10:38

Dupa Raiffeisen Bank, Bancpost si BRD, inca o banca, Intesa Sanpaolo Bank, a majorat avansul la creditele ipotecare, in contextul dezbaterilor privind legea darii in plata a caselor ipotecare pentru a scapa de datorii.


Bancherii au avertizat ca daca legea se va adopta in actuala forma, vor fi nevoiti sa majoreze avansul la credite, pentru a limita riscurile in cazul in care clientii vor dori sa scape de datorii predand bancii cheile casei ipotecate.


"Intesa Sanpaolo Bank a majorat recent cu cel puţin 5 puncte procentuale avansul necesar pentru creditele de investiţii imobiliare persoane fizice (achiziţie imobil), atât în lei, cât şi în euro. Astfel în prezent banca solicită un avans de cel puţin 20% din valoarea investiţiei pentru creditele ipotecare în lei şi de minim 30% pentru cele în euro. În cazul unor situaţii speciale (imobile aflate în orase mai mici sau în mediul rural) aportul propriu al clientului poate fi mai mare urcând şi la 50%", a precizat Intesa, pentru Bancherul.ro.


Saptamana trecuta, BRD a majorat de la 25% la 50% avansul pentru creditele ipotecare in euro, dar numai pe durate mai mari de 25 de ani. In cazul creditelor pe perioade mai mici sau egale cu 25 de ani, avansul ramane neschimbat.


Banca nu a majorat si avansul pentru creditele ipotecare in lei, de 15% in prezent, asa cum a facut Raiffeisen Bank, care l-a majorat de la 15% la 35%, iar in cazul creditelor in euro de la 25% la 40%.


Majoritatea creditelor se acorda in prezent in lei, intrucat creditele in valuta sunt restrictionate de BNR inca din 2008, putand fi accesate doar de catre cei care au venituri in valuta in care obtin imprumutul, astfel ca masura BRD pare mai mult simbolica.


Si Bancpost a majorat recent avansul la creditele ipotecare in lei, de la 15% la 33%, in timp ce la creditele ipotecare in euro, avansul a fost majorat de la 25% la 43%.


Ambele banci au dat vina pe legea privind darea in plata, in conditiile in care ele detin printre cele mai multe credite in franci elvetieni (CHF), cele mai favorizate de o eventuala aprobare a legii, intrucat datoriile celor cu credite in franci aproape s-au dublat dupa izbucnirea crizei din 2008, in paralel cu scaderea substantiala a pretului locuintelor ipotecate. (vezi aici detalii)


Legea privind darea in plata se afla in prezent in dezbaterea Camerei Deputatilor, dupa ce ce Senatul a adoptat-o recent cu o serie de modificari, precum inlocuirea termenului persoane fizice cu cel de consumatori, ca beneficiari ai legii, precum si introducerea unui plafon de 150.000 de euro pentru datoria ce ar urma sa fie stearsa.