www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Bancile vor plati contributiile la Fondul de garantare a depozitelor in functie de profilul de risc; FGDB a publicat regulamentul privind metoda de calcul a contributiei

Autor: Bancherul.ro
2016-02-19 19:03

Bancile vor plati din acest an la Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB) contributii care nu se vor mai calcula ca procent din valoarea depozitelor garantate, ca pana acum, ci in functie de riscul fiecarei banci.


Ceea ce inseamna ca bancile mai riscante vor plati mai multi bani pentru garantarea depozitelor. 


Formula de calcul pentru stabilirea contributiei fiecarei banci are la baza indicatori din cinci categorii: capitalul; lichiditatea și finanțarea; calitatea activelor; modelul de afaceri și managementul;pierderile potențiale pentru schema de garantare. (vezi documentul din FISIERE cu formula de calcul)


In Monitorul Oficial nr. 120 din 16 februarie 2016 a aparut Regulamentul FGDB nr. 2/2016 privind determinarea şi plata contribuţiilor la Fondul de garantare a depozitelor bancare în funcţie de gradul de risc.


"In vederea calculării contribuţiei fiecărei instituţii de credit participante, Fondul utilizează metoda aprobată de Banca Naţională a României, care ia în considerare Ghidul privind metodele de calcul al contribuţiilor la schemele de garantare a depozitelor emis de Autoritatea Bancară Europeană.


Fondul determină contribuţiile pe care fiecare instituţie de credit participantă le plăteşte în anul 2016 utilizând gradul de risc asociat calculat pe baza datelor raportate de instituţiile de credit pentru data de 30 septembrie 2015", se arata in regulament.


Resursele totale administrate de FGDB la 31 decembrie 2015 erau pentru fondul de garantare in valoare de 4.879.484.457,31 lei, iar pentru fondul de restructurare: 486.527.308,25 lei.


Regulament FGDB nr. 2/2016 - determinarea şi plata contribuţiilor la Fondul de garantare a depozitelor bancare în funcţie de gradul de risc


Publicat in Monitorul Oficial nr. 120 din 16 februarie 2016


FONDUL DE GARANTARE A DEPOZITELOR BANCARE


REGULAMENT privind determinarea şi plata contribuţiilor la Fondul de garantare a depozitelor bancare în funcţie de gradul de risc


In temeiul art. 14, art. 15 alin. (2) şi (5), art. 20, art. 115 alin. (2), art. 117 şi art. 118 alin. (2) din Legea nr. 311/2015 privind schemele de garantare a depozitelor şi Fondul de garantare a depozitelor bancare, având în vedere prevederile art. 129 din Legea nr. 311/2015,


Fondul de garantare a depozitelor bancare, denumit în continuare Fondul, emite prezentul regulament.


CAPITOLUL I
Dispoziţii generale


Art. 1. — Prezentul regulament se aplică tuturor instituţiilor de credit participante la Fond, în calitatea sa de schemă statutară de garantare a depozitelor oficial recunoscută pe teritoriul României.


Art. 2. — Termenii şi expresiile utilizate în cuprinsul prezentului regulament au semnificaţia prevăzută în Legea nr. 311/2015 privind schemele de garantare a depozitelor şi Fondul de garantare a depozitelor bancare, denumită în continuare Lege.


Art. 3. —Toate instituţiile participante la Fond sunt obligate să plătească acestuia contribuţii anuale şi, după caz, contribuţii extraordinare.


Art. 4. — Instituţiile de credit nou-înfiinţate participante la Fond sau cele care participă la o altă schemă de garantare a depozitelor şi doresc să se transfere la Fond trebuie să adreseze Fondului o cerere al cărei model este prevăzut în anexa nr. 1.


Art. 5. — (1) în cazul în care o instituţie de credit doreşte să renunţe la calitatea de participant la Fond sau transferă o parte din activităţile sale către o altă entitate, în condiţiile prevăzute la art. 23 alin. (1) sau (2) din Lege, aceasta trebuie să transmită Fondului o notificare, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 2a) sau 2b\, cu respectarea termenului prevăzut la art. 24 din Lege.


(2) în termen de maximum 30 de zile de la data încetării calităţii de participantă la Fond sau de la data realizării transferului activităţilor şi depozitelor garantate către altă entitate, după caz, instituţia de credit în cauză trebuie să transmită Fondului informaţiile necesare pentru determinarea cuantumului depozitelor acoperite transferate şi a contribuţiilor ce trebuie transferate schemei de garantare a depozitelor care le preia, potrivit modelului prezentat în anexa nr. 2c).


(3) Pe baza informaţiilor menţionate la alin. (2), Fondul procedează la verificarea corectitudinii informaţiilor privind contribuţiile plătite de instituţia de credit în ultimele 12 luni care precedă încetarea participării sau realizarea transferului, după caz, iar orice posibilă neconcordanţă va fi clarificată prin corespondenţă scrisă cu respectiva instituţie de credit.


(4) în cazul transferului parţial al depozitelor, Fondul va determina cuantumul contribuţiilor ce trebuie transferate schemei care preia depozitele acoperite, aplicând procentul comunicat de instituţia de credit participantă în baza anexei nr. 2c) la cuantumul contribuţiei anuale plătite de aceasta Fondului în ultimele 12 luni care precedă transferului.


(5) Fondul va transfera cuantumul contribuţiilor care îndeplinesc cerinţele legale pentru a fi transferate către schema de garantare a depozitelor indicată, în termenul legal.


CAPITOLUL II
Determinarea cuantumului contribuţiilor


Art. 6. — (1) Contribuţia anuală a fiecărei instituţii de credit participante se calculează prin aplicarea cotei procentuale stabilite de Fond, cu aprobarea Băncii Naţionale a României, asupra soldului depozitelor acoperite în echivalent lei aflate în evidenţa respectivei instituţii de credit, determinat la data de 31 decembrie a anului precedent celui de plată a contribuţiei.


(2) în cazul organizaţiilor cooperatiste de credit, soldul depozitelor acoperite se calculează pe baza situaţiei agregate a soldurilor reprezentând depozitele acoperite aflate în evidenţa casei centrale şi a cooperativelor de credit afiliate la aceasta.


(3) Sumei calculate la alin. (1) sau (2) i se va aplica un coeficient de ajustare determinat de Fond pentru a corecta abaterea totalului contribuţiilor anuale calculate în funcţie de risc de la nivelul-ţintă al contribuţiilor de colectat în anul respectiv.


Art. 7. — (1) Cota procentuală aferentă fiecărei instituţii de credit participante reflectă gradul de risc asociat acesteia.


(2) în vederea calculării contribuţiei fiecărei instituţii de credit participante, Fondul utilizează metoda aprobată de Banca Naţională a României, care ia în considerare Ghidul privind metodele de calcul al contribuţiilor la schemele de garantare a depozitelor emis de Autoritatea Bancară Europeană.


(3) Descrierea metodei de calcul este prezentată în anexa nr. 3.


Art. 8. — (1) Fondul determină gradul de risc asociat fiecărei instituţii de credit, utilizând datele raportate de instituţiile de credit către Banca Naţională a României în calitate de autoritate competentă.


(2) O instituţie de credit nou-înfiinţată va fi încadrată, în anul respectiv, în grupa corespunzătoare profilului de risc cel mai scăzut.


(3) Baza de calcul al contribuţiei are ca sursă raportarea fiecărei instituţii de credit către Fond privind depozitele acoperite la 31 decembrie a anului anterior celui de plată.


(4) Pentru o instituţie de credit nou-înfiinţată, baza de calcul are ca sursă prima raportare către Fond, potrivit reglementărilor în vigoare emise de acesta.


Art. 9. — După data de raportare a situaţiei depozitelor acoperite, Fondul determină nivelul bazei de calcul şi coeficientul de ajustare a contribuţiilor instituţiilor de credit.


Art. 10. — Fondul determină cuantumul contribuţiei anuale pentru fiecare instituţie de credit participantă, utilizând metoda de calcul prevăzută la art. 7 alin. (2).


Art. 11. —în termenul prevăzut la art. 117 alin. (1) din Lege, Fondul comunică fiecărei instituţii de credit participante gradul de risc asociat exprimat sub forma cotei procentuale a contribuţiei anuale şi valoarea contribuţiei anuale datorate.


Art. 12. — (1) Cu aprobarea Băncii Naţionale a României, Fondul poate solicita instituţiilor de credit participante o contribuţie extraordinară.


(2) Pentru fiecare instituţie de credit participantă, contribuţia extraordinară va fi determinată în funcţie de volumul depozitelor acoperite aflate în sold la data de 31 decembrie a anului precedent anului de plată a contribuţiei şi de gradul de risc asociat utilizat pentru stabilirea valorii contribuţiei anuale.


CAPITOLUL III


Plata contribuţiilor


Art. 13. — (1) Instituţiile de credit vor plăti contribuţiile anuale datorate în termenul stabilit prin art. 117 alin. (3) din Lege.


(2) Plata se efectuează în lei, integral, în contul curent al Fondului comunicat de către acesta.


(3) La data efectuării plăţii, instituţiile de credit transmit Fondului, prin fax sau prin e-mail, o copie a formularului declaraţiei privind plata contribuţiei, conform modelului prevăzut în anexa nr. 4, precum şi o copie a documentului de plată, urmând ca originalul declaraţiei să fie transmis Fondului în termen de maximum 5 zile de la data plăţii.


(4) în cazul în care o instituţie de credit participantă la Fond nu plăteşte contribuţiile datorate în cuantumul şi în termenul legal, Fondul solicită în scris Băncii Naţionale a României debitarea contului curent al instituţiei de credit în cauză, deschis la banca centrală, cu sumele datorate şi transferarea sumelor respective în contul curent al Fondului indicat de către acesta, cu informarea prealabilă a instituţiei de credit în cauză.


(5) în cazul în care Fondul nu a putut încasa contribuţiile anuale ce i se cuvin până la intrarea în faliment a unei instituţii de credit participante, acesta va recupera sumele respective în cadrul procedurii falimentului.


Art. 14. — Suspendarea şi, respectiv, reluarea plăţii contribuţiilor anuale se realizează în condiţiile menţionate la art. 17 din Lege.


Art. 15. — (1) Contribuţiile extraordinare trebuie plătite de către instituţiile de credit participante în contul Fondului, indicat de acesta, în termen de 5 zile lucrătoare de la data primirii notificării din partea Fondului.


(2) Transmiterea declaraţiei privind plata contribuţiei extraordinare se realizează în condiţiile prevăzute la art. 13 alin. (3).


(3) O instituţie de credit poate beneficia de amânarea, parţială sau integrală, a obligaţiei de plată a contribuţiei extraordinare, potrivit condiţiilor menţionate la art. 21 alin. (1) şi (2) din Lege.


(4) Contribuţia extraordinară amânată la plată devine exigibilă potrivit art. 21 alin. (3) din Lege.


(5) Contribuţiile extraordinare neîncasate până la intrarea în faliment a unei instituţii de credit participante se recuperează în condiţiile menţionate la art. 13 alin. (5).


CAPITOLUL IV
Dispoziţii tranzitorii


Art. 16. — (1) Fondul determină contribuţiile pe care fiecare instituţie de credit participantă le plăteşte în anul 2016 utilizând gradul de risc asociat calculat pe baza datelor raportate de instituţiile de credit pentru data de 30 septembrie 2015.


(2) Gradul de risc asociat fiecărei instituţii de credit se calculează pe baza datelor menţionate la art. 8 alin. (1), inclusiv pe baza unor indicatori determinaţi de Banca Naţională a României, în calitatea acesteia de autoritate competentă.


CAPITOLUL V
Dispoziţii finale


Art. 17. —Anexele nr. 1,2 a)—2 c), 3 şi 4 fac parte integrantă din prezentul regulament.


Art. 18. — Prezentul regulament se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi intră în vigoare de la data publicării.


Preşedintele Consiliului de administraţie al Fondului de garantare a depozitelor bancare,
Lucian Croitoru
Bucureşti, 5 februarie 2016.