www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Sustinatorii legii darii in plata sunt demagogi, intrucat aceasta se adreseaza de fapt speculatorilor imobiliari, nu cazurilor sociale. Noi nu am dat nicio familie afara din casa, spune seful BRD

Autor: Bancherul.ro
2016-02-11 14:42

Philippe Lhotte, presedintele BRD, a doua mare banca din Romania, acuza politicienii care sustin legea darii in plata ca sunt demagogi si populisti, intrucat nu explica de ce ar fi benefica o astfel de lege, criticata inclusiv de Comisia Europeana, care avertizeaza ca, dimpotriva, initiativa legislativa ar putea afecta serios economia.


Legea va favoriza speculatorii imobiliari si nu cazurile sociale, adica familiile care nu-si pot plati creditele pentru apartamentul in care locuiesc, cazuri care in realitate sunt rezolvate de catre banci.


Seful BRD spune ca bancile sunt acuzate pe nedrept ca nu se ocupa de cazurile sociale. “BRD nu a dat afara din casa niciun client”, a raspuns Lhotte, intrebat de Bancherul.ro cati oameni au fost executati silit prin evacuarea din propria locuinta.


“Partizanii acestei legi sunt demagogi si populisti, intrucat nu explica de ce ar fi benefica o astfel de lege. Romania este un stat democratic, cu un Parlament care functionaza, de aceea ar fi firesc ca cei care propun legea sa faca si studii de impact privind efectele acesteia, pe care nimeni nu le-a vazut pana acum. Asadar, pe de o parte avem demagogii care sustin legea, iar de partea cealalta e lumea bancherilor, care trebuie sa respinga in detaliu si sa vina cu propriile studii de impact la propuneri demagogice, ceea ce e foarte dificil”, a spus Lhotte, in cadrul unei conferinte de presa.


“Eu unul cred ca exista loc pentru o noua lege, care sa se aplice doar pentru viitor si exclusiv cazurilor sociale”, a adaugat el, precizand ca daca o astfel de lege va fi adoptata, chiar si modificata, nu trebuie sa se aplice si creditelor Prima Casa, intrucat acestea sunt garantate de stat, iar legea spune ca nicio garantie nu mai este valabila, ci doar ipoteca.


Exemple de rezolvare a cazurilor sociale


“Cred realmente ca e posibil sa fie fie facuta o lege neretroactiva, doar pentru cazuri sociale. Si ne irita sa-i tot auzim pe unii ca bancile nu se ocupa de cazuri sociale, noi facem asta saptamanal, sunt cazuri dificile. De exemplu, astazi am avut cazul unei locuinte ipotecate din Timisoara in care stau trei familii, oameni onesti, care si-au respectat obligatiile de plata, au achitat pana acum ratele la credite, dar proprietarul a intrat in somaj, de aceea i-am redus rata lunara, pentru a putea ramane in continuare cu familia in casa. Alt caz, in Constanta: o famile cu copil, ambii parinti in somaj. I-am intrebat cat pot sa plateasca si cat timp, iar rata a fost redusa cu 90%, pentru a le oferi oamenilor sansa sa-si revina in viitor”, a spus seful BRD.


“Nu ne place sa-i auzim pe politicieni acuzandu-ne ca nu ne ocupam de cazuri sociale. Dimpotriva, noi ne ocupam de cazurile sociale, nu ei. Politicienii seriosi ar trebui sa vina cu propuneri pentru o lege de bun simt. Lege doar pentru locuinta sociala si cu valori mici. Pentru cazuri in jurul a 100.000 de euro suntem deschisi. Si sa se aplice o singura data, suntem de acord”, a spus Lhotte.


El a explicat ca nu poate fi de acord ca legea sa se aplice retroactiv intrucat i-ar favoriza pe cei care au cumparat multe locuinte in perioada dinaintea crizei, pentru specula. “Nu pot fi de aord cu aceasta situatie. Legea trebuie sa se refere la oamenii onesti si modesti si nu sa fie de partea marilor speculatori”, a adaugat seful BRD.