www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



BERD spune ca va fi un actor proactiv in Romania; va ajuta la absorbtia fondurilor UE si implementarea reformelor structurale

Autor: Bancherul.ro
2016-02-02 08:46

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a primit la Palatul Cotroceni, luni, 1 februarie a.c., vizita delegaţiei Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), condusă de Preşedintele BERD, domnul Suma Chakrabarti, se arata intr-un comunicat al presedintelui.


În cadrul întrevederii, conducerea BERD a prezentat Preşedintelui României cele mai importante evoluţii economice, perspectivele privind climatul investițional, naţional şi regional, precum şi priorităţile pe care BERD le are în relaţia cu România.


Chiar dacă în ultima perioadă a existat un anumit recul în planul finanțării, a fost reafirmată convingerea că BERD va fi un actor proactiv pe piaţa din România, în special în anumite sectoare şi direcţii cheie, precum finanţarea companiilor de stat incluse în programe de reforme structurale, susţinerea sectorului IMM-urilor, creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene, încurajarea dezvoltării pieţei de capital şi a calităţii mediului antreprenorial.


În cadrul discuțiilor, o importanță deosebită a fost atribuită susținerii marilor proiecte de infrastructură de transport, prin care România își va spori competitivitatea și atractivitatea regională.


Conducerea BERD şi-a arătat încrederea într-o creştere a investiţiilor private pe măsură ce investitorii capătă tot mai multă încredere în politicile economice ale Guvernului şi în parcursul economic general al României.


Preşedintele României a invitat BERD să contribuie la îmbunătăţirea climatului investiţional românesc, nu doar prin suportul financiar oferit, ci şi prin expertiza şi consultanţa profesionistă pe care experții băncii o posedă, în condiţiile în care România încă are de implementat o serie de reforme economice.


BERD sprijină România în absorbţia fondurilor UE şi în implementarea reformelor structurale


Astăzi la Bucureşti, în prezenţa Primului Ministru, Dacian Cioloş, şi a Preşedintelui BERD, Sir Suma Chakrabarti, a avut loc semnarea unui acord cadru între Guvernul României și Banca Europeana pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), ce are ca obiectiv susţinerea României în utilizarea fondurilor alocate de către Uniunea Europeană pentru proiecte menite să stimuleze dezvoltarea economică și socială a ţării, anunta BERD intr-un comunicat.


Acordul a fost semnat de către Matteo Patrone, Director Regional BERD pentru România şi Bulgaria, şi Emanoil Dascălu, Secretar de Stat la Ministerul Fondurilor Europene.


BERD va folosi experienţa internaţională pentru a sprijini reformele sectoriale și a defini priorităţile operaţionale în câteva domenii importante. Aceste domenii includ infrastructura, energie sustenabilă şi servicii publice, sprijin în atragerea resurselor private şi în introducerea unor mecanisme alternative de finanţare.


“Autorităţile române vor beneficia de expertiza BERD în efortul acestora de utilizare eficientă şi efectivă a fondurilor structurale europene, astfel încât să genereze creştere economică,” a declarat domnul Patrone.


“BERD doreşte să ofere know-how în dezvoltarea şi implementarea proiectelor sustenabile, cu impact asupra transformărilor economice ale țării. Scopul este acela de a consolida capacitatea României de a absorbi fondurile europene, de a progresa în implementarea reformelor structurale, de a maximiza rezultatele investiţiilor şi a stimula creşterea economica,” a adăugat acesta.


Asistenţa BERD include sprijin la dezvoltarea strategiilor şi a politicilor sectoriale şi la implementarea proiectelor prioritare. Împreună cu Banca Europeană de Investiţii şi Banca Mondială, care au semnat acorduri similare, BERD contribuie la întărirea capacităţii Romaniei de utilizare a fondurilor structurale şi de investiţii ale UE pentru perioada 2014-20.


De la începutul activităţii sale în România, BERD a investit aproximativ 7 miliarde de euro şi a mobilizat peste 14 miliarde de euro din alte surse de finanţare.