www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Cum arata sistemul bancar romanesc in comparatie cu alte tari europene, in statisticile Comitetului European pentru Risc Sistemic

Autor: Bancherul.ro
2016-01-14 23:34

Statisticile Comitetului European pentru Risc Sistemic (The European Systemic Risk Board / ESRB) aferente lunii decembrie 2015, publicate de catre Banca Centrala Europeana (BCE), arata ca sistemul bancar romanesc dispune de un potential ridicat de crestere, datorita gradului redus de indatorare si a imbunatatirii lichiditatii, dar se impiedica de o serie de probleme precum creditele in valuta si marjele de dobanda inca prea ridicate.


Daca vreti sa incepem cu vestile bune, prima ar fi ca romanii sunt cel mai putin indatorati la banci dintre tarile europene. Doar in jur de 35% din venitul disponibil brut al unei familii din Romania reprezinta datorii catre banci, comparativ cu peste 50% in Ungaria, Cehia sau Polonia, in timp ce in tarile dezvoltate raportul e in jur de 100% din venituri.


[1]


Ceea ce inseamna ca in tara noastra exista in continuare potential de dezvoltare a creditarii populatiei, in ciuda socului prin care am trecut in ultimii ani de criza.


Mai ales ca lichiditatea sistemului bancar s-a imbunatatit semnificativ: raportul credite/depozite a coborat la 90%, sub nivelurile din Polonia sau Ungaria.


[2]


In privinta potentialului de creditare al companiilor, situatia este putin diferita. Cu toate ca si gradul de indatorare al companiilor este printre cele mai scazute din Europa, cu aproape 50% din PIB, este mai mare decat in Letonia si aproape la acelasi nivel cu cel din Polonia si Slovacia, si doar putin mai redus decat in Cehia si Germania.


In Italia, Franta si Spania, gradul de indatorare al companiilor este in apropiere de 100% din PIB, ca in cazul populatiei.


[3]


Datele privind gradul de indatorare se leaga cu cele privind evolutia creditarii: in timp ce imprumuturile pentru persoane fizice in Romania au avut o crestere de aproape 4% pe an, la nivelul pietei creditarii populatiei din Polonia, finantarile pentru companii au scazut cu acelasi ritm de 4% in Romania, pe cand in Polonia au avansat cu 7%, iar in Cehia cu 11%.


Poate ca si din cauza faptului ca in Romania creditele sunt mai scumpe decat in Polonia, in ciuda reducerii dobanzilor in ultimul an.


Statisticile ESRB arata ca marjele bancilor romanesti pentru creditele corporate sunt in jur de 3,5%, fata de sub 2% in Polonia si in jur de 1,5% in Ungaria si Cehia.


[4]


La creditele pentru populatie, marjele de dobanda din Romania sunt de 3%, doar putin mai mari decat in Polonia.


O alta problema a sistemului bancar romanesc ramane cea a ponderii ridicate a creditelor in valuta: suntem pe locul trei in Europa, dupa Croatia si Bulgaria, cu aproape 50% din totalul creditelor, desi ponderea este in scadere. In Polonia si Ungaria, creditele in valuta sunt putin peste 25% din total.