www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



BNR acuza bancile de deprecierea leului

Autor: Vasile Coman
2008-02-14 09:12
Cursul valutar a început să ne dea dureri de cap de la începutul anului 2005, când BNR a adoptat o politică de a lăsa mai flexibil cursul valutar, în contextul liberalizării contului de capital si asteptatele influxuri speculative. Drept consecintă, a urmat o apreciere abruptă a monedei nationale, cu aproape 15% la finalul lui 2005, de la 4 lei la 3,5 lei pentru un euro.

Exportatorii au început să vocifereze, plângându-se de faptul că pierd miliarde de euro, în timp ce reprezentantii BNR încercau să se apere, spunând că a venit momentul ca firmele românesti să câstige prin alte mijloace si nu din diferenta de curs. Banca centrală avea un dusman mai puternic decât exportatorii, si anume speculatorii străini, care intrau acum liberi în tară pentru a profita de dobânzile mari si în felul acesta apreciau leul.

Pe parcursul anului 2006, cursul s-a păstrat constant în jurul nivelului de 3,5-3,6 lei câstigat încă din anul precedent, ceea ce denotă că BNR-ul a păstrat, în ciuda declaratiilor oficiale, un control strâns asupra monedei nationale. Problemele s-au acutizat însă la începutul lui 2007, odată cu aderarea României la Uniunea Europeană. Astfel, până în vara anului trecut, leul a mai câstigat 10 procente, ajungând aproape de 3,1 lei. În acel moment, BNR a început să transmită semnale care indicau faptul că acel nivel nu era sustenabil, motiv pentru care toată lumea credea că problema pe care o avem este că nu mai putem opri leul din apreciere.

Aproape nimeni nu mai credea că leul se va prăbusi din nou spre patru lei, adică la nivelul de la finalul lui 2005, înainte ca speculatorii să apară pe piată. Dar iată că acest lucru s-a întâmplat lunile trecute, asa încât acum toată lumea se întreabă cine e de vină. Dezbaterile au devenit atât de aprinse, încât unii bancheri au acuzat BNR-ul că se face responsabilă de faptul că nu a controlat cum trebuie cursul, permitând fluctuatii prea mari. În replică, reprezentantii băncii centrale spun că băncile românesti sunt cele care au prăbusit leul, în încercarea de a obtine profituri cât mai mari prin speculatiile pe cursul valutar.

Potrivit lui Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, în luna ianuarie, nu străinii sau relatiile comerciale au fost cauza deprecierii în continuare a leului ci chiar băncile românesti, care ˝au operat pur si simplu pentru a câstiga din speculatii˝. Băncile sunt acuzate si de un analist economic, Ilie Şerbănescu, de faptul că ar fi interesate să deprecieze leul pentru a câstiga din majorarea ratelor la creditele în valută acordate pe vremea când leul era puternic. Dincolo însă de aceste dueluri pentru apărarea leului, un lucru rămâne clar: cursul valutar va depinde în principal, dincolo de speculatori, de deficitul extern al tării.