www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Dupa reducerea comisioanelor interbancare, este esentiala monitorizarea respectarii legislatiei si dotarea comerciantilor cu infrastructura necesara, spune seful MasterCard, Cosmin Vladimirescu

Autor: Bancherul.ro
2015-12-15 11:07

MasterCard apreciază intrarea în vigoare pe piața locală, începând cu data de 9 decembrie, a Regulamentului (UE) 2015/751 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2015 privind comisioanele interbancare pentru tranzacțiile de plată cu cardul.


"Susținem alinierea României la standardele europene și credem că măsura va încuraja un grad mai mare de acceptare a plăților cu cardul în rândul comercianților, precum și de utilizare a cardului în rândul consumatorilor. Credem cu tărie că monitorizarea, de către autorități, a respectării legislației și a angajamentelor de dotare a comercianților cu infrastructura necesară, este esențială în lupta pentru diminuarea economiei subterane și a sporirii fiscalității, în contextul reducerii comisioanelor interbancare", a declarat, pentru Bancherul.ro, Cosmin Vladimirescu, General Manager la MasterCard Romania (foto).


"În același timp, dorim să precizăm că Regulamentul UE prevede o perioadă de tranziție de 5 ani de la intrarea în vigoare, tocmai pentru ca statele membre să decidă aplicarea unei medii ponderate în cazul comisioanelor interbancare pentru cardurile de debit, de până la 0,2% în locul unei valori fixe, ceea ce oferă industriei o șansă mai mare de adaptabilite a portofoliilor la noi niveluri de comision", a adaugat el.


MasterCard consideră că România poate beneficia de o astfel de oportunitate, prevăzută de legistlația europeană, vizând furnizarea flexibilității necesare pentru dezvoltarea unei game variate de modalități de plată, pentru a întâmpina astfel nevoile din ce în ce mai diversificate ale consumatorilor.


In perioada de tranzitie de 5 ani se aplica plafoanele comisioanelor (0,2% pentru debit, 0,3% pentru credit), insa doar in cazul cardurilor de debit exista posibilitatea ca statele membre sa decida aplicarea unei medii ponderate de maxim 0,2% din valoarea medie anuala a tuturor tranzactiilor interne cu cardul de debit din cadrul fiecarei scheme de plata, in locul unui plafon fix de 0,2%.


Autoritatea competenta a statului membru decide aplicabilitatea unei medii ponderate sau a unui plafon fix (Romania inca nu a decis autoritatea competenta, iar Regulamentul prevede ca termen limita in acest sens data de 9 iunie 2016 – Capitolul IV- Art. (4) din Regulament). 


Mai multe informatii sunt disponibile in Regulament (mai precis punctul (23) de la precizarile initiale, Capitolul II – Art. (2)-(5).