www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancareOTP Bank a lansat o oferta de conversie a creditelor din CHF in lei sau euro cu un discount mediu de 22%, asemanator cu oferta BT-Volksbank. Va avea acelasi succes?

Autor: Bancherul.ro
2015-12-09 13:04

OTP Bank a lansat astazi o oferta de conversie in lei sau euro a creditelor in franci elvetieni (CHF), cu o reducere a datoriei intre 17,5% si 25%, discount-ul mediu fiind estimat de oficialii bancii in jurul a 22%, la fel ca oferta de succes a Bancii Transilvania pentru clientii Volksbank, derulata in vara acestui an.


Banca Transilvania a reusit sa convinga peste 80% dintre cei aproape 18.000 de clienti preluati de la Volksbank sa efectueze conversia creditelor din franci elvetieni (CHF) in lei, in urma careia datoria le-a fost micsorata cu aproape o treime (vezi aici detalii).


Oare se va bucura noua oferta de conversie a OTP Bank de acelasi succes inregistrat de BT cu clientii Volksbank, in conditiile in care vorbim de un discount asemanator? Oficialii OTP Bank spun ca da.


"Peste 80% dintre clienti vor avea un discount de peste 17,5%, de aceea cred ca peste 80% dintre ei vor accepta aceasta oferta, tinand cont ca si in prezent avem o relatie buna cu peste 6.000 de clienti care au beneficiat de programul de reducere a dobanzilor, lansat in ianuarie", a spus Laszlo Diosi, presedintele OTP Bank (in fotografie, al doilea din dreapta), in cadrul unei conferinte de presa.


Este vorba de o oferta personalizata, cu un discount diferit, in functie de tipul de credit (anul de acordare, rata initiala a dobanzii, destinatia) si de o serie de factori.


"De exemplu, daca este vorba de un client care a castigat un proces cu noi (privind clauzele abuzive n.r.), atunci discont-ul va fi mai mic, la fel ca in cazul celor care au beneficiat de programul de reducere temporara a dobanzii, incepand din luna ianuarie. In schimb, cei care au credite cu dobanzi mai mari, de exemplu de 8%, vor primi un discount mai mare", a precizat seful OTP Bank.


Oferta se adreseaza unui numar de 10.500 de clienti cu credite in valoare de 477 milioane franci elvetieni sold brut, care include si dobanzile, inclusiv dobanzi restante si comisioane. Jumatate dintre aceste imprumuturi sunt credite ipotecare, iar cealalta jumatate este reprezentata de credite de consum garantate cu ipoteci.


Cea mai mare parte a acestor credite in CHF au fost externalizate de catre banca, in anii anteriori, catre o entitate din Olanda, insa acum au fost repatriate integral, astfel incat toti clientii OTP Bank sa poata beneficia de noua oferta, a precizat Constantin Mares, responsabilul programului de conversie din cadrul OTP Bank (in fotografie, primul din dreapta).


Oferta incepe astazi si dureaza timp de 3 luni. Clientii vor primi o scrisoare cu descrierea ofertei, dupa care o vor putea accesa prin intermediul site-ului OTP Bank sau in cadrul agentiilor bancii.


Din 10 decembrie, clienții OTP Bank vor putea accesa o platformă online special creată pentru a le fi prezentate soluțiile personalizate, www.otpbank.ro/oferta-chf, și liniile de Call Center dedicate, 0741 875 788 și 021 308 00 88 (linii telefonice cu tarif normal, de luni până vineri, între 08:30 și 20:00).


Dobanzi in lei si euro mai mici decat in CHF


Dobanzile la creditele convertite in euro sau lei vor fi mai mici decat dobanda la creditele in CHF din prezent.


„Toti clientii vor avea rate mai mici decat in decembrie 2014, iar la majoritea vor fi reduse cu cel putin 20% fata de decembrie 2014”, a spus Simona Lianu, director produse persoane fizice la OTP Bank (in fotografie, a treia din dreapta).


Astfel, in cazul creditelor convertite in euro, dobanzile sunt EURIBOR la 3 luni plus o marja fixa de 4,5% la creditele ipotecare si 5% la creditele de nevoi persoanle cu ipoteca.


La creditele convertite in lei, dobanzile sunt ROBOR la 3 luni plus o marja fixa de 3,5% la creditele ipotecare si 4% la creditele de nevoi personale cu ipoteca.


Si cei cu intarzieri de peste 90 de zile pot beneficia de oferta


Si clientii cu intarzieri de peste 90 de zile, care nu se califica pentru oferta, care este valabila doar pentru cei cu restante de maxim trei luni, au ocazia sa plateasca o parte din datorii, pentru a intra in termenul maxim de eligibilitate.


"De exemplu, daca un client are o intarziere de peste 90 de zile in valoare de 100 de franci, dar plateste aceasta suma, el se poate inscrie la oferta: se aplica discountul, se face conversia iar creditul devine unul curent, fara intarziere. Executarea silita incepe dupa 180 de zile de intarzieri", a precizat Mares.


"Credem ca oferta va avea succes, dar depinde de mai multi factori. Opinia publica nu este favorabila bancilor, desi noi ne asumam o parte din vina de a nu comunica eficient cu clientii. Credem ca este o oferta mai mult decat rezonabila, corecta, care rezoneaza asteptarilor clientilor, fara stelute de subsol", a adaugat el.


"Banca Transilvania a anuntat un discount in medie de 22%, noi credem ca oferta noastra se va situa in acelasi interval, de aceea credem ca e competitiva, desi in acest moment nu stim care va fi media, intrucat va fi calcuata la final, dar probabil ca aceasta va fi", a mai spus Mares.


De ce acum?


Seful OTP Bank a precizat ca oferta de conversie a fost lansata acum pentru ca banca a apreciat ca este o problema care dureaza de prea mult timp si de care trebuie sa scape, intrucat isi doreste sa restabileasca o relatie solida si sanatoasa cu clientii sai, pe termen lung, bazata pe incredere reciproca.


"Cred ca a venit la momentul oportun, daca ne gandim si la legea darii in plata", a adaugat el, precizand ca banca ar putea fi afectata de aceasta lege doar in cazul clientilor cu credite in CHF, intrucat din cauza aprecierii francului, datoria acestora a crescut substantial, in multe cazuri probabil peste valoarea casei ipotecate.


Exemple de conversie


- Credit de nevoi personale cu ipoteca in valoare de 150.000 de franci pe 360 luni, cu un discount oferit de 25%: prin conversia in lei rata lunara scade de la 3.440 de lei cat era in decembrie 2014 la 2.500 lei in prezent, adica o reducere de 26%.


- Credit ipotecar de 33.800 CHF pe o perioada de 367 luni, caruia i se aplica un discount de 17,5%: in urma conversiei in lei rata lunara scade cu 20%, adica 157 lei, de la echivalentul in lei a 685 lei in decembrie 2014 la 528 lei in prezent. 


- Credit ipotecar de 49.000 CHF obtinut in 2008 pe 180 luni, caruia i se aplica un discount de 17,5%: rata scade cu 15% (230 lei), la 1338 lei fata de 1570 lei cat era in decembrie 2014.


Doar 3 banci din 7 au lansat pana acum oferte de conversie


In ciuda succesului ofertei BT din primavara, care a implicat si un discount de 22% din valoarea datoriei si eliminarea unui comision de risc, alte banci cu credite in CHF nu au urmat-o, nefiind dispuse sa suporte pierderi sau macar sa suporte o parte din povara deprecierii francului cu 100% dupa izbucnirea crizei din 2008.


Abia in septembrie, Bancpost, una dintre bancile cu cele mai multe credite in CHF, a anuntat o oferta de conversie a creditelor din franci elvetieni (CHF) in lei, cu o reducere de 30% a ratelor lunare, dar numai timp de trei ani.


Problema este ca in urma conversiei creditului din CHF in lei, datoriile clientilor cresc substantial, din cauza dublarii valorii francului elvetian in raport cu leul incepand cu 2008.


Banca nu a anuntat pana acum cati clienti au acceptat aceasta oferta.


Numarul creditelor in franci elvetieni (CHF) detinute de romani la un numar de 7 banci a scazut cu 19.513, echivalentul a 2,8 miliarde lei, in primele noua luni din acest an, de la 74.849 in decembrie 2014 la 55.336 in septembrie 2015, conform datelor BNR. (vezi aici detalii)