www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancareContributia la pensiile private obligatorii trebuie majorata la 6% din 2016

Autor: Bancherul.ro
2015-11-19 12:17

Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) face apel la noul Guvern să respecte legea în vigoare și angajamentele față de Comisia Europeană și să majoreze în 2016 contribuția pentru Pilonul II la 6% din venitul brut al participanților, conform calendarului legal de contribuții, transmite Agerpres.


"Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) a luat nota de cifrele din proiectul de buget pentru anul 2016 prezentat azi, 18 noiembrie, de fostul ministru al finanțelor publice, domnul Eugen Teodorovici, potrivit cărora Pilonul II de pensii private obligatorii ar urma să suporte o nouă deraiere de la calendarul legal de contribuții. Conform acestor cifre, contribuția virată către fondurile de pensii administrate privat (Pilonul II) ar urma să crească în 2016 la doar 5,5% din venitul brut al participanților și nu la 6%, cât prevede Legea nr. 411/2004, în vigoare în prezent", se menționează într-un comunicat al APAPR, remis miercuri Agerpres.


APAPR atrage atenția asupra faptului că angajamentul de a crește contribuția pentru Pilonul II la 6% în 2016 a fost luat de România și prin Programul de Convergență 2015 — 2017 trimis Comisiei Europene în primăvara acestui an.


"Nerespectarea acestor angajamente ar dezavantaja atât cei aproape 6,5 milioane de români care contribuie la aceste fonduri de pensii, cât și sistemul în ansamblu, în special dat fiind că fondurile de pensii private obligatorii au înregistrat performanțe investiționale remarcabile pe durata 2008 — 2015, traversând cu succes criza economică și multiple evenimente nefavorabile pe piețele financiare. De la lansare și până în prezent (date actualizate la final de septembrie 2015), fondurile de Pilon II au înregistrat un randament mediu anualizat de 10,25%. Ca urmare, considerăm că reforma trebuie să continue în sistemul de pensii, prin respectarea Legii 411/2004, care prevede o contribuție de 6% pentru Pilonul II în 2016'', se mai spune în document.


Potrivit unor informații prezentate miercuri de fostul ministru al Finanțelor Eugen Teodorovici în conferința de bilanț, la construcția bugetară s-a avut în vedere, printre alte măsuri, majorarea vărsămintelor pentru Pilonul II de pensii cu 0,5 puncte procentuale în anul 2016, urmând ca diferența până la 1 punct procentual să se asigure începând cu anul 2017.


În prezent, contribuția virată la Pilonul II de pensii este de 5%.