www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Legea Piperea privind darea in plata poate produce bancilor pierderi de 2-4 miliarde lei, conform simularilor BNR

Autor: Bancherul.ro
2015-11-17 15:19

Eugen Radulescu, seful directiei de stabilitate din cadrul BNR, a declarat ca daca legea Piperea privind darea in plata, care permite clientilor bancilor cu credite ipotecare sa scape de toate datoriile daca predau casa bancii, va produce pierderi importante sistemului bancar, evaluate in urma unei simulari la 2-4 miliarde lei.


Comisia juridica din Camera Deputatilor dezbate astazi aceasta initiativa legislativa scrisa de avocatul Gheorghe Piperea si semnata de 140 de senatori si deputati din toate partidele, cu precadere din PNL, care a fost adopata deja de Senat (vezi aici detalii).


Potrivit lui Radulescu, respectivele pierderi nu reprezinta in sine, ca valoare, un risc sistemic pentru banci, insa o paguba mult mai importanta este efectul unei astfel de legi, care „va distruge complet activitatea de creditare, intrucat nicio banca nu va mai dori sa acorde credite ipotecare fara un avans de peste 50% din valoarea proprietatii, pentru a evita pe viitor riscul nerecuparii creditelor”.


Valoarea creditelor ipotecare acordare de banci se ridica la 11 miliarde de euro, dintre care creditele garantate de stat in cadrul programului Prima Casa reprezinta peste 50%.


„Initiatorii legii spun ca este vorba de o transpunere a Directivei nr.17 privind creditele ipotecare, ceea ce este o minciuna sfruntata. Aceasta directiva nu prevede posibilitatea ca detinatorii de credite ipotecare sa poata preda casa bancii si sa scape de datorii, ci doar ca acesta varianta poate exista in noile contractele incheiate intre banci si clienti, incepand din luna martie 2016, momentul din care se aplica respectiva directiva”, a spuns Radulescu.


El adauga ca proiectul de lege privind darea in plata incalca si prevederile Codului Civil romanesc, potrivit caruia un contract este legea partilor care l-au semnat si nu poate fi schimbat decat tot cu acordul respectivelor parti.


„Daca va fi adoptata o lege care sa spuna ca un contract poate fi modificat, astfel incat sa favorizeze o parte (clientul bancii, care astfel va fi scutit de obligatia rambursarii creditului), nu mai exista stabilitate legislativa si ajungem in situatia de pierdere totala a increderii potentialilor investitori in economie, care nu vor mai avea siguranta dreptului la proprietate”, a adaugat Radulescu.


Sergiu Oprescu, presedintele ARB, a precizat, la randul sau, in cadrul aceleiasi dezbateri (EU-COFILE), organizata la Sinaia de BNR si ARB, ca bancile vor analiza serios, in cazul in care o astfel de lege va fi adoptata, oportunitatea ca aceasta sa fie contestata la Curtea Constitutionala, intrucat incalca dreptul la proprietate, pentru ca bancile risca sa nu-si mai primeasca inapoi toti banii imprumutati clientilor.


El a mentionat ca o astfel de lege va avea un cost nu doar asupra bancilor, ci si asupra viitorul clienti ai bancilor, intrucat acestea vor deveni foarte restrictive si vor solicita un avans mult mai mare decat cel din prezent, de 25%, precum si dobanzi mai ridicate.


Datio in solutum si samsarii imobiliari


Radulescu a mai avertizat ca nicaieri in Europa nu mai exista o astfel de lege privind darea in plata a unui credit ipotecar, cu exceptia Spaniei.


Avocatul Gheorghe Piperea a dezvaluit ca s-a inspirat chiar din legea din Spania, de tip datio in solutum, cand a scris proiectul de lege sustinut in Parlament.


Numai ca datio in solutum din Spania este o solutie de natura sociala, pentru a ajuta persoanele care nu-si pot achita creditele, pe cand proiectul de lege de la noi se adreseaza tuturor clientilor bancilor.


"Ceea ce implica un hazard moral, adica posibilitatea ca orice client al unei banci sa profite de o situatie in care pretul locuintei este mai mic decat cel al valorii creditului si astfel sa scape de datorii", adauga Radulescu.


El crede ca de o astfel de lege ar putea profita in special acei "samsari" imobiliari, adica persoanele fizice care in nume personal au construit case sau ansambluri rezidentiale inainte de criza, pe baza creditelor luate de la banci, pe care acum nu le mai pot rambursa, din cauza caderii pretului caselor.