www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



OTP Bank lanseaza un program de conversie in lei a creditelor in franci elvetieni (CHF), cu o reducere a datoriei (discount), dupa modelul BT-Volksbank

Autor: Bancherul.ro
2015-11-16 02:04

OTP Bank va derula in perioada decembrie 2015 - martie 2016 un program de conversie in lei a creditelor in franci elvetieni (CHF), care vizeaza 10.500 de clienti cu credite ipotecare, carora baca le va acorda un discont la valoarea din prezent a imprumuturilor, dupa care acestea vor fi schimbate in lei la cursul zilei, astfel incat rata lunara sa nu depaseasca nivelul de la finalul anului 2014, inainte de ultima devalorizare a francului.


Dobanzile la noile imprumuturi in lei convertite din CHF vor fi la nivelul celor din piata bancara aferente creditelor ipotecare in lei.


Oferta este adresata doar clientilor OTP Bank cu intarzieri de maxim 90 de zile la rambursarea ratelor lunare.


Valoarea creditelor in CHF ale OTP Bank se ridica la 136 miliarde forinti (436 milioane euro), iar banca se asteapta ca, in cazul in care programul de conversie va fi acceptat de toti clientii eligibili, sa mai ramana cu credite in CHF in valoare de 10 miliarde forinti (32 milioane euro), detinute de cei care nu sunt eligibili pentru program, adica cei cu intarzieri de peste 90 de zile, in faza de executare silita.


Daca toti clientii bancii vor accepta oferta, banca va inregistra o pierdere bruta de 30 de miliarde de forinti (in jur de 96 de milioane de euro), pe care o va suporta grupul maghiar cu sediul in Budapesta.


Toate aceste detalii au fost oferite de grupul OTP cu ocazia prezentarii rezultatelor financiare aferente trimestrului trei al acestui an, din care aflam ca OTP Bank Romania a inregistrat in primele noua luni un profit net de 2,5 miliarde forinti (8 milioane de euro), in crestere cu 91% fata de trimestrul anterior si cu 4% fata de anul trecut.


[1]


Banca mai mentioneaza ca implementarea programului de conversie a fost justificat in principal de cresterea riscurilor legale si de reglementare, dar totusi un rol l-a jucat si inrautatirea profilului de risc al clientilor cu credite in CHF, afectati de aprecierea monedei elvetiene in raport cu leul.


De asemenea, mai mentioneaza banca, doar o mica parte dintre clientii cu credite in CHF cu dobanda variabila au optat pentru o dobanda preferentiala oferita de banca incepand din luna ianuarie.


In stabilirea ofertei de conversie, OTP Bank a tinut seama de recomandarile BNR pentru banci in tratarea clientilor cu credite in CHF, mai mentioneaza banca.


Daca oferta OTP Bank va avea succes, restul bancilor vor fi obligate sa o urmeze


Dupa ce banca centrala a Elvetiei a decis in ianuarie sa lase liber cursul CHF, masura care s-a soldat cu o apreciere a aceste monede cu 20% fata de leu intr-o singura zi, clientii cu credite in franci au inceput sa organizeze proteste si marsuri pentru a determina BNR si bancile sa le ofere facilitati pentru conversia imprumuturilor in lei.


Bancile au rezistat insa presiunilor, cu ajutorul BNR si a FMI, care au convins Guvernul si Parlamentului sa nu adopte legi care sa oblige bancile sa efectueze conversia tuturor creditelor in franci, cu costuri suportante de banci, intrucat o astfel de masura ar determina falimentul unor banci.


Ulterior, Banca Transilvania a derulat un program de conversie a creditelor in CHF ale clientilor Volksbank, cu un discount de 22%, insa costurile au fost suportate de catre banca austriaca, ca parte a intelegerii de preluare a acesteia de catre banca din Cluj.


BNR a recomandat, in acelasi timp, restului bancilor cu credite in CHF, sa imparta cu clientii lor o parte din povara aprecierii francului fata de leu, insa bancile s-au limitat la a reduce anticipat, cu cateva luni in avans, dobanzile la CHF, in concordanta cu indicele de referinta LIBOR.


De atunci, nicio banca nu a mai derulat un program de conversie a creditelor in CHF, in ciuda presiunilor ANPC si a clientilor reuniti in grupuri pe retelele sociale si cu ajutorul asociatilor de consumatori.


Daca oferta de conversie a OTP Bank va avea succes, atunci si alte banci, precum Raiffeisen Bank, Bancpost sau Piraeus Bank, ar putea fi nevoite sa lanseze programe asemanatoare, in contextul in care in Parlament s-au reluat dezbaterile asupra unei legi care intentioneaza sa oblige bancile sa converteasca imprumuturile in CHF cu suportarea unor pierderi, dupa exemplele din Ungaria si Croatia.