www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



O noua licitatie de titluri de stat anulata

Autor: Bancherul.ro
2007-11-08 10:46
Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) a respins, miercuri, a treia oară consecutiv toate ofertele la licitatia de titluri de stat cu discont anuntată la un volum de 500 milioane lei cu scadentă la un an, considerând prea mare randamentul solicitat de bănci, a comunicat banca centrală.

"Ministerul Economiei si Finantelor respinge în totalitate ofertele de cumpărare depuse, considerându-le la un nivel neacceptabil al pretului ofertat", se arată în comunicat.

Ultimele două licitatii de titluri de stat cu discont si scadenta la un an - din 10 octombrie si 24 octombrie - au fost anulate din acelasi motiv, al randamentului prea mare cerut în piată.

Oferta totală a băncilor la licitatia din 7 noiembrie a fost de 609,8 milioane lei (179,5 milioane euro), considerate a fi în totalitate competitive. Dintre acestea, 591,22 milioane lei au fost în numele propriu al băncilor si 18,58 milioane lei în contul clientilor.

Au participat la licitatia organizată la sediul central al Băncii Nationale a României 12 dealeri primari: ABN Amro Bank, Alpha Bank România, BRD - Groupe Societe Generale, Banca Comercială Română, Banca Transilvania, Bancpost, Citibank România, Casa de Economii si Consemnatiuni, ING Bank, MKB Romexterra Bank, Raiffeisen Bank si Unicredit Țiriac Bank.

Ultima licitatie "reusită" de titluri de stat de tip benchmark a avut loc pe 28 septembrie, la care Ministerul Economiei si Finantelor a plasat titluri în valoare de 95,9 milioane lei pe un an la un randament mediu de 7%.

Respingerea tuturor ofertelor din partea băncilor de către Finante vine în contextul în care dobânzile din piata monetară interbancară s-a mentinut miercuri la un nivel de 7,50-8% pe an la depozitele în lei pentru o zi (overnight), usor peste nivelul dobânzii de politică monetară de 7,50% pe an.

Ministerul Economiei si Finantelor a anuntat că va aproba, în luna noiembrie, prospecte de emisiune ale certificatelor de trezorerie cu discount si ale obligatiilor de stat de tip benchmark, în valoare nominală de 1,6 miliarde lei, în vederea finantării si refinantării datoriei publice.

Executia bugetului general consolidat arată un excedent de 0,19% din produsul intern brut (PIB), după primele nouă luni ale acestui an, în conditiile în care în primele opt luni excedentul a atins 0,32% din PIB, potrivit informatiilor furnizate de MEF.

Pentru acest an, deficitul bugetului general consolidat este estimat, potrivit metodologiei Sistemul European de Conturi (ESA 95), la 11,2 miliarde lei, respectiv 2,9% din PIB, în conditiile în care tinta Guvernului pentru 2007 este de 10,7 miliarde lei, respectiv 2,8% din PIB, potrivit datelor anuntate de Institutul National de Statistică (INS).